Hillary Clinton ställer inte upp i presidentvalet

NYHETER

WASHINGTON

Hillary Rodham Clinton har inga planer på att kandidera som president i USA. Det sade hon i den amerikanska tv-kanalen ABC i en intervju som sändes på söndagen.

Foto: AP
Hillary Clinton har inga planer på att bli president, säger hon.

New York-senatorn hoppades att spekulationerna om henne leder till att någon kvinna till sist kandiderar till posten.

Hillary Clinton är gift med USA förre president Bill Clinton. Både tidskriften Time och ABC News har intervjuat henne med anledning av hennes nyskrivna memoarbok Living History, där maken tar ett stort utrymme.

– Jag planerar inte och har ingen avsikt att kandidera. Men jag är smickrad av frågan, medgav hon på frågan om hon ställer upp i presidentvalet 2004 eller 2008.

– Och jag hoppas att den resulterar i att en kvinna kandiderar som president, vi har gott om duktiga kvinnor.

Ett djupt andetag

Hillary Clinton fick frågan om hon helt uteslöt att kandidera om den demokratiska partiledningen bad henne ställa upp.

– Jag skulle säga åt dem att ta ett djupt andetag, kanske ett par aspirintabletter och sedan sova gott.

Hennes närmaste politiska målet är i stället att återväljas som senator för delstaten New York 2006, berättade hon. I Time kan man läsa att hon har det bra som senator och att hon ser fram mot valet, skriver Reuters.

Hon berättade också att hon knutit nya politiska kontakter sedan hon blev senator, även bland tidigare motståndare. Hon nämnde till exempel representanthusets majoritetsledare Tom DeLay, en av dem som arbetade på att dra Bill Clinton inför riksrätt.

En ny allierad

– Vi kan vara oense, och är det förstås. Men jag har funnit allierade i olika slags frågor. Jag har börjat samarbeta med Tom DeLay om adoption och fostervård, en fråga som vi bryr oss mycket om.

– Jag är senator och mitt arbete är att representera New York. Och jag kan inte tycka att det är något personligt i politisk oenighet.

I boken Living History, anledningen till den senaste tidens uppmärksamhet runt Hillary Clinton, beskriver hon chocken när maken Bill till sist erkände sin affär med Vita husetpraktikanten Monica Lewinsky. Hon berättar att hon bara skrek rakt ut och helst ville vrida nacken av USA:s president.

TT-AFP