Sexårig flicka slets med en luftballong – dog

Ovädret i Tyskland har tagit tre liv

NYHETER

Kraftiga stormar, hagel och skyfall drog i går över Tyskland.

En sexårig flicka slets med under en luftballong och kraschade mot döden fem mil senare.

Ytterligare fyra människor omkom och flera skadades i ovädret.

Foto: REUTERS
Tysk polis undersöker den kraschade ballongen.

Det var sommarfest vid Nato-basen i Mönchengladbach. På söndagsförmiddagen hade två dagar av öppet hus och massor av attraktioner för barnen inletts.

Vädret var strålande och vid 12-tiden hade över 3 000 människor samlats. Det var brittiska, tyska och franska militärer, deras anhöriga och andra besökare.

Vid en luftballong – som senare skulle lyfta några av besökarna - lekte en sexårig flicka. Då drog ovädret in.

– Vädret var jättefint, men plötsligt slog det om och det blev extremt stormigt, säger Helen Wildman, talesman för den brittiska militären, till BBC.

– Några minuter var det fullständigt kaos.

Polistalesmannen Michael Götze säger till tyska Bild:

– Himlen drog ihop sig på några sekunder. Plötsligt var det storm, tält slets ned, saker for genom luften och paniken spred sig bland besökarna.

Slets med upp i luften

Luftballongen slet sig från förtöjningarna och for i väg. Helen Wildman säger att den sexåriga flickan – vars pappa är en brittisk soldat och mamma är tyska – fastnade i ett rep och slets med ballongen upp.

En stor räddningsinsats inleddes, men först två timmar senare hittades den döda flickans kropp. Stormbyarna hade burit luftballongen över fem mil från militärbasen och flickan låg ett hundratal meter från vrakplatsen.

Det kraftiga ovädret vållade materiella skador över stora delar av Tyskland under gårdagen. Ett stort antal människor skadades och totalt krävdes fem människoliv.

Krossades av husbil

I Sylt krossades en 65-årig man av sin egen husbil. Enligt polisen rasade den höga bilen i stormbyarna och mannen fick den över sig. Räddningstjänsten lyckades få fram mannen, men hans skador var så svåra att han dog på platsen.

De övriga tre offren dödades samtliga av nedfallande träd och grenar. En ungersk musiker som uppträdde på en slottsfest i Bernkastel i Rheinland-Pfalz dödades av en nedfallande trädgren, i Mühlhausen i Thüringen dog en man när hans bil träffades av en gren och under ett utomhusdisko Apen i Kreis Ammerland omkom en 42-årig man när slogs till marken av en fallande ek.

Nedrivna kraftledningar

TT rapporterar att knäckta träd rev ner kraftledningarna till järnvägen mellan Dortmund och Hannover i Ostwestfalen och tågtrafiken lamslogs.

Ett blixtnedslag vållade förseningar i järnvägstrafiken i Rheinland. Åskan antände också tre tak i Münsterland. Slagregn vattenfyllde källare och gator i Duisburgs innerstad. Även i Hannover stängde vattenmassor gatutrafiken medan källarna vattenfylldes i Schwerin, Wernigerode, Halberstadt och Magdeburg.

Mattias Lundell