”Storbritannien ännu inte redo för euro”

Finansministern: Vi bör gå med när de ekonomiska villkoren stämmer

Finansminister Gordon Brown utlovade inför parlamentet i dag en serie reformer för att Storbritannien på sikt ska klara att vara medlem i EMU. Premiärminister Tony Blair till höger.
NYHETER

LONDON

Storbritannien är ännu inte redo för att ansluta sig till den gemensamma europeiska valutan euron, även om landets handel skulle gynnas kraftigt av ett medlemskap.

Det meddelade den brittiske finansministern Gordon Brown på måndagen.

Av de fem villkor som Brown tidigare ställt upp uppfyller Storbritannien bara ett, det som gäller frågan om finansmarknaderna, ett kriterium landet klarade också 1997 då de fem villkoren ställdes upp.

Däremot är Brown och finansdepartementet inte övertygade om att Storbritannien uppfyller kravet på konvergens med övriga tolv EMU-länder, flexibilitet, sysselsättning och investeringar.

Brown lovade också en serie reformer för att Storbritannien på sikt ska klara att vara medlem i EMU.

I samband med budgetförslaget nästa år kommer regeringen att lägga fram en ny genomgång av hur landet uppfyller de fem uppställda villkoren. Då ska man också ta ställning till att utlysa folkomröstning.

- Om de ekonomiska villkoren stämmer för Storbritannien bör vi gå med, sade Brown.

Räntekänslighet

Enligt finansdepartementet är den brittiska bostadsmarknaden mer känslig för ränteförändringar än i de flesta nuvarande EMU-medlemmarna. Vidare släpar EMU-länderna efter Storbritannien i fråga om rörligheten på arbetsmarknaden.

Finansdepartementet framhåller att det finns tänkbara fördelar med ökad handel med EU om Storbritannien skulle byta valuta, och det skulle i sin tur leda till att BNP skulle öka.

Finansdepartementets olika rapporter, som publicerades tidigare på måndagen, omfattar mer än 1 700 sidor.

Om bostadsmarknaden heter det att den brittiska bostadsmarknaden är ''känsligare'', vilket förklaras med vissa strukturella skillnader.

Om kursen mellan pundet och euron skriver finansdepartementet att pundets värde behöver minska kraftigt innan Storbritannien kan ansluta sig till EMU.

Uppgiften bidrog till att pundet föll mot både dollarn och euron under måndagens valutahandel.

- Det skulle innebära en eurokurs på 75-85 pence jämfört med de 65-75 pence som marknaderna räknat med, sade Nick Parsons, valutahandlare på Commerzbank.

Handel gynnas

Storbritanniens handel skulle gynnas av medlemskap i EMU. Handeln med EMU-länderna skulle kunna växa med mellan 5 och 50 procent samtidigt som handeln med länder utanför EU inte skulle drabbas, skriver finansdepartementet.

Slutligen, konstaterar finansdepartementet att den brittiska konjunkturcykeln är mer i fas med USA:s än med övriga Europas, och att den brittiska konjunkturutvecklingen svängt mer än de stora europeiska ekonomierna.

TT-Reuters