Fågelräddare slår larm: Svanar dör i onödan

NYHETER

Svanar och andra sjöfåglar dör i onödan längs Skånes östra stränder.

- Om vi fick hjälp av räddningstjänsten och andra myndigheter skulle vi kunna rädda många fler av de oljeskadade fåglarna, säger Carina Olsson i föreningen Djurens rätt.

Foto: BILDBYRÅN
De frivilliga fågelräddarna vill ha fler gummibåtar.

Hon arbetar frivilligt tillsammans med några andra i föreningen för att försöka rädda så många av de oljeskadade sjöfåglarna som möjligt. Oljan som skadat fåglarna kommer från det sjunkna kinesiska lastfartyget Fu Shan Hai.

Gummibåtar

- Många gånger har vi varit tvungna att vada ut i vattnet för att få tag på skadade fåglar. Det skulle vara mycket lättare om vi fick låna till exempel små gummibåtar och någon typ av nät, säger hon.

Främst har de arbetat söder om Brantevik där det finns två flockar med sammanlagt cirka 45 svanar. Där finns också fiskmåsar, trutar, änder och andra sjöfåglar.

- Vi har hjälpt föreningen Katastrofhjälp för fåglar och vilt med både personal och med utrustning. Vi har inte möjlighet till att ge mer hjälp, säger Ewa-Gun Westford, informationsbefäl vid räddningstjänsten i Ystad.

Hårda vindar

I går låg nästan allt arbete nere. Den hårda vinden, de mer än meterhöga vågorna, regnet och kylan gjorde att arbetet fick avbrytas sedan man lyckats lägga ut nya länsar vid Skillinge och räddat stranden där.

Per-Iwar Sohlström