"Han drogade sin fru före mordet"

Åklagaren: Peterson gav gravida Laci GHB - "våldtäktsdrogen"

1 av 2 | Foto: AP
har kändisadvokat Scott Peterson företräds av Mark Geragos som senast försvarade den snattande filmstjärnan Winona Ryder. Peterson åtalas för att ha drogat sin fru med GHB och sedan strypt henne. Hon försvann i julas och hittades i april styckad i vattnet.
NYHETER

NEW YORK

Scott Peterson, 31, drogade sin gravida fru Laci, 27, med GHB och ströp henne i parets hem.

Det hävdar åklagaren i det mest uppmärksammade rättsfallet i USA sedan O J Simpson.

- Jag åkte och fiskade på julafton. När jag kom tillbaka var hon försvunnen, säger Scott.

När Laci Peterson försvann på julafton förra året var det ingen i staden Modesto i Kalifornien som kunde tro att maken Scott var inblandad i försvinnandet.

Scott Peterson var en vanlig amerikansk kille som slet med sin lilla firma för att försörja familjen. Hans fru Laci var gravid i åttonde månaden med Scotts son, som de hade "döpt" till Connor.

Livförsäkring på 2 milj

Men samtidigt undrade många hur trovärdigt det var att han skulle ha åkt ut och fiskat på julafton, dagen före den stora familjehögtiden i USA.

Grannar, vänner, främlingar - hundratals, kanske tusentals, människor deltog i skallgångskedjor för att leta efter Laci. Men hon var spårlöst försvunnen.

Fortfarande var det få som trodde att Scott hade med försvinnandet att göra. Lacis familj stod på hans sida och i tv bedyrade Scott att han var oskyldig.

Men när det avslöjades att han hade haft en affär med massösen Amber Frey, samt en livförsäkring på sin fru på två miljoner, förändrades allt.

Maken hade en älskarinna

Sedan dess är det få som tror på hans oskuld.

I en intervju med ABC hävdade Scott att han berättat för sin fru att han hade en älskarinna.

- Det var inte positivt, förstås ... men det var något vi kunde handskas med. Det var inget som skulle ha splittrat oss.

I början av april hittades en kropp flytande i San Francisco Bay, inte långt ifrån där Scott Peterson hävdade att han var på fisketur på julafton. Ytterligare en bit bort hittades ett foster.

- Vi vill att det ondskefulla djur som gjort detta ska betala, sa Laci Petersons familj i ett uttalande strax innan det var bekräftat att kropparna tillhörde Laci och Connor.

Två dagar senare sa familjens taleskvinna, Kim Peterson, att alla familjer i en liknande situation alltid säger att ovissheten är det värsta.

- Nu när vi vet ... jag vet inte om lättnad är rätt ord.

Scott häktades.

Lika het som O J Simpson

Vid det laget var mediebevakningen enorm.

Scott Peterson företräds av kändisadvokaten Mark Geragos som senast försvarade den snattande filmstjärnan Winona Ryder.

När den tv-sända rättegången inleds i slutet av sommaren kan den bli lika uppmärksammad som O J Simpson-rättegången - trots att samtliga inblandade tidigare är helt okända.

"Det är en polisskandal"

Mitt i alltihop har porrtidningen Hustlers chefredaktör Larry Flynt köpt rätten till 27 nakenbilder på Scotts älskarinna Amber Frey. Försvarssidan hotar med stämning om de publiceras. Tv-kanalen Fox News har redan visat några av de mer oskyldiga bilderna.

Medan hela USA, inklusive Lacis familj, dömt Scott på förhand står hans familj benhårt på Scotts sida.

- Han är oskyldig. Det här är en polisskandal, sa hans mamma gråtande när han hade häktats.

Jackie Peterson menar att polisen redan från början bestämde sig för att Scott mördade Laci. Bland annat hävdar hon att ett annat kvinnolik utan huvud hittades flytande i San Francisco-bukten i januari, och att tre andra gravida kvinnor i området är försvunna.

- Området vimlar av villkorligt frigivna. Men polisen har bara inriktat sig på att sätta dit vår son.

Enligt källor på båda sidor går polisens teori ut på att Scott Peterson drogade sin fru med "våldtäktsdrogen" GHB, som gör offret passivt, innan han ströp henne.

Teorin bygger på information som hittats i en dator i familjens hem och 3 858 samtal från Scotts telefon, som avlyssnats efter Lacis försvinnande.

Åklagarna har begärt att rätten ska offentliggöra den rättsmedicinska utredningen som redan läckt ut i medierna.

Nyhetsbyrån AP och MSNBC uppger att fostrets hals var inlindad i plast och att det var sargat med flera knivhugg.

Lacis kropp och huvud satt inte ihop när hon hittades, enligt samma källor.

Juridiska experter säger att fynden ger stöd för advokaternas teori att Laci dödades av en satanistisk kult.

Fredrik Virtanen