Sex skadade i svår olycka med svarttaxi

NYHETER

De fyra ungdomarna satte sig i en svarttaxi efter festnatten i Malmö.

Föraren saknade körkort och struntade i väjningsplikten.

Smällen blev fruktansvärd när en bil dundrade in i sidan på svarttaxin.

Foto: PATRICK PERSSON
MISSADE VÄJNINGSPLIKTEN Sex personer fick föras till sjukhus efter en trafikolycka i Malmö där en misstänkt svarttaxi var inblandad. Olyckan inträffade strax efter klockan fem i går morse.

Den misstänkta svarttaxin var på väg från Malmö centrum till Limhamn. Klockan var strax efter fem i går morse när bilen i hög hastighet svängde ut på Erikslustvägen. Den blev påkörd i sidan av en personbil med en ensam förare.

Den misstänkta svarttaxin hade väjningsplikt, och föraren saknade dessutom körkort. De inblandade blev lindrigt skadade med nack-, axel- och bröstskador och fördes till sjukhus i Malmö.

Tar en stor risk

Enligt Thomas Winskog, förbundsdirektör på Svenska taxiförbundet, är många omedvetna om de risker de tar när de väljer att åka svarttaxi.

- Det finns olika skäl till att folk åker svarttaxi. Vissa menar att det är billigare, vilket vi hävdar att det inte är. Andra tycker att det är coolt eller så bryr de sig helt enkelt inte. Men vad de flesta inte vet är att om det händer något med en svarttaxi kan konsekvenserna bli förödande eftersom den helt saknar försäkringsskydd.

Men det är inte bara risken att råka ut för oförsäkrade olyckor som en passagerare i en svarttaxi tar.

Våldsbrott, våldtäkter och ekonomisk brottslighet förekommer allt oftare inom svarttaxirörelsen.

Problemet ökar

- För 15 år sedan var svarttaxi något som harmlösa unga killar sysslade med. De lånade pappans bil och körde hem någon från krogen för ett par hundringar. I dag, däremot, är svarttaxirörelsen i högsta grad en del av den organiserade brottsligheten som både fortgår och expanderar, säger Thomas Winskog.

Ett osäkert sätt att åka

Sara Ångström