Här säljer "Mustafa" sina falska mattor

Mattaffärer ger ditt namn till bedragarna

1 av 4
Mustafa, som försäljaren kallade sig, erbjöd ett bra pris för sina mattor - om de hade varit äkta.
NYHETER

En bondfångarliga ringer runt och erbjuder svenskar att köpa turkiska sidenmattor värda 130 000 till 150 000 kronor för mindre än halva priset.

Men mattorna är inte av siden - och bara värda några hundralappar.

Aftobladets Robert Collin kontaktades av ligan. Så här gick den till väga.

Rent bondfångeri.

Det anser en av Sveriges främsta mattexperter Peter Willborg.

- De där är inte värda många hundralappar, säger han och är övertygad om att mattorna på Aftonbladets fotografier är vanliga maskinvävda Wiltonmattor.

"Hej, jag heter Mustafa. Kommer du ihåg mig? Vi träffades 1997 i min pappas mattfabrik i Turkiet."

Nej, jag kommer inte ihåg Mustafa. Men jag kommer ihåg mattfirman i Denizli där hustrun och jag köpte en matta på semestern.

Fabriken som Mustafa säger sig ringa från har kvar mitt namn i sitt kundregister. Nu är han i Sverige och vill sälja fem silkesmattor som han köpt tillbaka från ett svenskt par som inte kunde lösa ut dem.

Mustafa erbjuder mig mattorna till ett mycket lågt pris.

Men det Mustafa inte vet är att det blivit något fel i kundregistret. Inte på mattfirman i Turkiet utan hos den bondfångarliga

baserad i Göteborg som

köper adresserna i Turkiet för att prångla ut mattor av dålig kvalitet till godtrogna svenskar och norrmän.

Samma historia

Redan för tre år sedan fick jag ett annat telefonsamtal:

"Hej, jag heter Mustafa. Kommer du ihåg mig? Vi träffades i min pappas mattfabrik ..." Och storyn var identisk med de fem silkesmattorna.

Mustafa, som den gången var en man i 40-årsåldern, visade sig prata nästan perfekt svenska. Det berodde på hans svenska flickvän som han bodde ihop med i Istanbul, sa han. Den Volvo 850, som han uppgav var hyrd på Arlanda, visade sig vara registrerad på en person med polskt namn i Göteborg.

Den nye Mustafa som kom hem till mig med sina mattor var under 30 år. Hans goda svenska berodde på mamma som kom från Malmö, men som nu bor i Istanbul med pappa, mattfirmeägaren. Bilen,

en svart Mercedes kupé, är registrerad på en person med polskt namn i Göteborg.

En matthandlare i turistorten Marmaris bekräftar att det är vanligt att turkiska matthandlare säljer sina kundregister till mer eller mindre hederliga mattförsäljare i Europa.

Ofta dålig kvalitet

- Det är främst de stora matthandlarna som säljer sina kunders adresser, säger Yusuf. När jag jobbade i Denizli hos en av de största turkiska handlarna sålde vi kundadresser till Tyskland, Schweiz, Holland, Frankrike, England och Skandinavien.

De som köper kundregistren kan vara hederliga men ofta säljer de mattor av dålig kvalitet eller

rena förfalskningar.

- Om mattorna varit äkta turkiska handknutna silkesmattor hade priset i Turkiet aldrig gått att pruta under 130-150 000 kronor för alla fem. De 60 000 kronor din "Mustafa" begärde är löjligt för äkta mattor, men rena stölden för det han försökte sälja, säger Yusuf.

Fotnot: Yusuf heter egentligen något annat.

Han pekar på en närbild av ena mattkanten.

- Här ser du tydligt att den är maskinlangetterad. Kanten är liksom lite välvt upphöjd. På en handknuten matta skulle den vara tunnare i kanten, slår Peter Willborg fast.

På bedrägeriroteln i Stockholm har man inte hört talas om de här specifika mattförsäljarna.

Klandrar sig själva

- Det är klart att det är någon form av bedrägeri, men folk anmäler sällan sånt här. De klandrar sig själva för att ha varit dumma i stället, säger rotelchefen Bo Isaksson.

Det är inte säkert det går att komma åt den här typen av lurendrejeri heller.

- Problemet är att bevisa vad försäljaren sagt. Det blir lätt ord mot ord.

Bevis lika falska som mattan

Robert Collin