Liten flicka fick hjärnskador av korv

Livsmedelsverket:
Ge inte barn kallrökt korv som inte värmebehandlats

NYHETER

En liten flicka har drabbats av bestående hjärnskador efter att ha ätit medvurst.

Hon infekterades av tarmbakterien ehec som finns hos både människor och djur.

Två småbarn i Laholm och Båstad har nyligen blivit sjuka av en likadan bakterie.

- Den som är orolig kan undvika att ge barn under fem år kallrökt korv om den inte värmebehandlats.

Det säger Livsmedelsverkets veterinäröverinspektör Lars Plym Forshell till aftonbladet.se.

Verket har utrett fallet med den lilla flickan som fick hjärnskador efter att ha smittats av ehec-bakterien, skriver Uppsala Nya Tidning, UNT.

Ehec-bakterien bildar ett gift som ger magsmärtor och diarré som kan bli blodig. Barn kan få en följdsjukdom som är direkt livsfarlig, den förstör njurarna.

28 smittade i Skåne

Under hösten förra året blev 28 personer i Skåne smittade av ehec-bakterien i ett enskilt utbrott. Den lilla flickan som blev spå svårt skadad fanns i den gruppen. De hade alla ätit kallrökt medvurst som inte värmebehandlats. Livsmedelsverket i Uppsala har gjort en utredning och man tror att bakterien hamnade i köttet redan vid slakten.

En lantbrukare i Simrishamn är polisanmäld av stadens miljö- och hälsoskyddskontor för att ha sålt svartslaktat kött.

- I fallen med barnen i Laholm och Båstad som smittats kan det vara i badvattnet i Laholmsbukten de fått kontakt med ehec, säger Lars Plym Forshell.

Varje år smittas sammanlagt ett hundratal personer i Sverige av ehec-bakteriens gift, enligt Smittskyddsverket.

I nordvästra Skåne och Halland bär 25 procent av nötkreaturen på bakterien. Den finns också bland djur på andra håll men norr om Dalälven är den mycket sällsynt.

Tillverkning och lagring spelar in

När det gäller kallrökt korv så har tillverknings- och lagringsprocesseerna betydelse för om eventuella ehec-bakterier blir oskadliggjorda.

- Förr lagrades korven i rumstemperatur eftersom man visste att det var bra för den kemiska processen i korven.

- I dag har industrin slutat med detta och ingen vet riktigt varför trots att det är bra för produkten. Inte heller finns det något i de nationella reglerna som säger att mognadsprocessen inte får ske i rumstemperatur, säger Lars Plym Forshell, till UNT.

Till aftonbladet.se säger han:

- Man lagrar också korven mycket kortare tid nu, några dagar istället för några veckor.

- Egentligen borde korven märkas med bäst-efter-datum.

Ge inte barn prickig korv

- Eftersom små barn är mycket känsliga tycker jag att man ska avstå icke värmebehandlade korvar. Det finns många andra korvar man kan ge dem.

Det finns inget krav på att korv ska märkas som kall- eller varmrökt. Är man osäker bör man ringa tillverkaren och fråga.

Men Lars Plym Forshell anser ändå att det är mindre risk att smittas när man äter korv. Däremot bör man vara försiktig med andra omtyckta sommaraktiviteter , säger han.

- Badvatten och bondgårdar är ett större problem än korven. Jag tycker inte att små barn ska in och klappa djur, och låta kalvarna slicka fingrarna. Men när de gör det är det extremt viktigt att vara noga med handhygienen.

Så skyddar du dig mot den farliga bakterien

Simone Söderhjelm