Strejk på Finnair ställer in flyg till Finland

NYHETER

Flera flygningar mellan Sverige och Finland ställs i dag in.

En strejk stoppar Finnairs inrikestrafik och delar av Europatrafiken.

– Vi beklagar det som hänt och hoppas att det ska vara över så snart som möjligt, säger Sverigechefen Riku Helminen.

Flygtrafiken i Finland drabbades av störningar på tisdagsmorgonen när fackförbundet Luftfartsunionen tog ut anställda i strejk. All Finnairs inrikestrafik har stoppats och företaget har tvingats ställa in flera flygningar inom Europa.

Vid halvtolvtiden hade fyra av dagens flygningar mellan Helsingfors och Stockholm ställts in. Enligt Riku Helminen försöker man nu boka om de drabbade passagerarna.

– Vi försöker boka om alla Businessklasspassagerare till andra företags plan. Och de som har ekonomiklassbiljetter försöker vi boka om till våra egna flygningar, säger Riku Helminen till aftonbladet.se.

Protest mot personalpolitiken

Problemen uppstod hastigt i morse, när de anställda vid niotiden inledde en protestaktion. Huvudförtroendemannen för markpersonalen vid Finnair, Tommi Toivola, bekräftade aktionen tidigt på tisdagsmorgonen. Han sa, enligt TT, att arbetet kommer att vara nedlagt till klockan sex på torsdagsmorgonen.

Det är personal inom markservicen, tekniken och måltidsservicen som deltar i protesten som riktar sig mot Finnairs personalpolitik.

– De anställda är besvikna över det fortlöpande hotet om permitteringar, utläggning av tjänster och uppsägningar och med att lagar och avtal nu inte förefaller att ha någon betydelse, sa Toivola till finländska nyhetsbyrån FNB.

Riku Helminen säger att Finnair betraktar strejken som olaglig. Han menar att är omöjligt för företaget att skydda sig mot en sådan och beklagar det inträffade.

Tommi Toivola håller dock inte med om att det är en olaglig aktion.

– Enligt min åsikt har man rätt att säga sin åsikt i Finland, säger han.

All Finnairs inrikestrafik ligger nere och minst sju flygningar i Europa har ställts in. Nyhetsbyrån AP rapporterar dock att all långtrafik till Asien och Amerika fungerar.

Mattias Lundell