Terrorhot mot turister i Thailand

Misstänkt läkare och hans son gripna

NYHETER

Terrorister skulle slå till mot flera västerländska ambassader – och ett turistställe i Bangkok.

Det misstänker den thailändska underrättelsetjänsten.

En läkare och en lärare och hans son sitter nu gripna.

De tre thailändska muslimerna misstänks vara knutna till det indonesiska terrornätverket Jemaah Islamiyah. Nätverket anklagas för terrorbomberna som krävde över 200 människoliv – däribland sex svenskar – på två nattklubbar på Bali. Och gruppen utpekas som direkt knuten till al-Qaida.

Männen greps tidigt på tidsdagsmorgonen. En underrättelsekälla säger till nyhetsbyrån AFP:

– De var inblandade i planerade bombningar mot USA:s, Australiens och Storbritanniens ambassader och ett turistställe i Bangkok.

Efterlysta i Thailand och Singapore

Männen har varit efterlysta, både i Thailand och Singapore, en längre tid. Gripandet skedde i södra Thailand, nära gränsen till Malaysia. Och bekräftas av den regionala polischefen Paisan Thangaitrong.

– Den ene var en läkare och de andra två var en muslimsk lärare och hans son. Vi har klara bevis för att de var ett hot mot den nationella säkerheten, säger polischefen.

Han bekräftar också för AFP att polisen fått hjälp med underrättelser från utlandet.

Förnekar nätverk i landet

Thailand har vid flera tillfällen förnekat att terrornätverket Jemaah Islamiyah skulle ha förgreningar i landet. Men förra månaden slog myndigheterna i Kambodja till mot terrornätverket och grep med amerikansk hjälp två thailändare och en egyptier. I samband med detta medgav Thailand att man har passiva medlemmar i landet.

Mattias Lundell