Göran Persson besökte oljedrabbade Österlen

Statsministern vill ha ökat miljösamarbete runt Östersjön

Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX
Statsminister Göran Persson besökte på tisdagen den oljeskadade skånska östkusten. Här ses Persson anlända med polisens EC-135 helikopter till saneringsområdet och det väntande pressuppbådet vid Gislövs Hamnar.
NYHETER

Utanför Bornholm läcker det förlista fartyget Fu Shan Hai fortfarande 1.800 ton olja per dygn.

På tisdagen besökte statsminister Göran Persson katastrofområdet.

På den flera mil långa badstranden i Sandhammar finns oljan kvar i sanden. I Gislövshammar håller man oljan från land med absorptionslänsar ute i vattnet och den steniga stranden tvättas sten för sten.

– Jag slås av två saker, sa Göran Persson. Det är hur sårbara sjötransporterna är och hur snabbt och effektivt man kom igång med saneringsarbetet.

Östersjön viktig

Persson sa under sitt besök i det katastrofdrabbade området att han vill att länderna kring Östersjön ska utöka sitt miljösamarbete.

– Samarbetet kring Östersjön är en av de viktigaste frågorna och där måste vi få med oss Ryssland, sa Persson som senare på dagen flög över platsen där Fu Shan Hai förlist.

Oljeutsläppet fortsätter

Fartyget läcker fortfarande nästan två ton olja varje dygn. I tankarna fanns från början 2.000 ton olja.

På onsdag ska ett länsfartyg åka ut till Fu Shan Hai för att försöka tömma tankarna.

Det är oklart hur mycket olja som läckt ut. Under saneringsarbetet har man tagit upp 1.200 ton olja utblandat med vatten enligt Kustbevakningen.

Saneringsarbetet har försvårats av hårda vindar det senaste dygnet men enligt Kustbevakningen avtog vindarna på tisdagen och vinden förväntades avta ytterligare.

Malin Ekmark