Tjejliga sprängd av polisen i Stockholm

Nio gripna för rån mot andra unga flickor

NYHETER

Polisen har sprängt en tjejliga – som rånat andra unga flickor.

Nio misstänkta mellan 14 och 17 år har gripits i flera Stockholmsförorter.

– Man har givit sig på den som är svagast, säger Anders Göranzon, chef för rånkommissionen i Västerort.

Polisen har de senaste veckorna arbetat intensivt får att få fast rånligan. Totalt utreds dussintalet brott, stölder, väskryckningar och framförallt personrån.

Åklagare beslutade i går att hämta ytterligare tre misstänkta flickor till förhör. Sammanlagt har nio tjejer i ligan tagits in – och samtliga har erkänt.

– Alla har pratat och det har visat sig att några varit mer aktiva än andra, säger Anders Göranzon.

Flera ligor i länet

Han leder den rånkommission som Västerortspolisen inrättade 2001. Sedan dess har gruppen spräckt flera ligor som ägnat sig åt personrån över hela länet. Den tjejliga som nu ringats in är ett stort gäng som umgåtts i olika konstellationer. Polisen bedömer att två eller tre av dem varit mest aktiva, men att ingen har tvingats till att vara med på rånen.

– De har samlats från alla förorter här ute. Gemensamt för dem är att de har kontakt med en kriminell kärna av killar. De har träffats via dem, säger Anders Göranzon.

De mest tongivande i ligan har tidigare varit med vid personrån tillsammans med killar. De första anmälningarna som kopplas till ligan är från årsskiftet, men i april och maj ökade aktiviteten. Och de har snabbt lärt sig:

”Annars slår vi ihjäl dig”

Ett fåtal av offren har fått ta emot slag och sparkar, men huvudsakligen har rånen skett genom hot om våld. Offer har fått höra att de ska lämna ifrån sig sina saker ”annars slår vi ihjäl dig”. Man har koncentrerat sig på att komma över kontanter och mobiltelefoner, som ofta sålts vidare inom en timme för mellan 300 och 400 kronor.

Samtliga offer har varit kvinnor, merparten av dem unga. Det yngsta offret – en elvaårig flicka – blev av med mobiltelefon och 40 kronor. Samtidigt poängterar polisen att det äldsta offret var 35 år.

– Man har givit sig på den som är svagast. Det kunde lika gärna ha varit gamla tanter eller farbröder, säger Anders Göranzon.

Enkelt sätt att få pengar till lyx

De nio som hittills tagits in är alla, på något sätt, kända av polis och socialtjänst sedan tidigare. Polisen menar att få av dem visat större ånger och misstänker att de uppfattat rånen och väskryckningarna som ett enkelt sätt att tjäna pengar.

– Det är frågan om lyxrån. Man har använt pengarna till McDonald’s, bio och taxiresor, säger Anders Göranzon.

Det finns också uppgifter om att pengarna ibland har de använts för att köpa hasch, men någon missbruksproblematik finns inte med i bilden. Men det som för vissa av rånarna varit ett sätt att tjäna snabba pengar, har för flera av offren varit en tragedi.

– De mår väldigt dåligt psykiskt. Speciellt de unga har blivit rädda och inte vågat gå ut själva på kvällarna, säger Anders Göranzon.

Rånoffer efterlyses

Efterlysning: Rånoffer eller anhöriga till rånoffer sökes för anonym intervju i Aftonbladet.

Mattias Lundell