Ahlenius i nytt blåsväder

Anklagas för att sitta på dubbla stolar

NYHETER

Inga-Britt Ahlenius, Riksrevisionsverkets omstridda chef, anklagas för att sitta på dubbla stolar.

Sedan ett år tillbaka sitter hon i styrelsens för pr-firman Journalistgruppen.

Pr-firman arbetar åt flera statliga företag och myndigheter, som granskas av RRV.

Foto: BJÖRN ELGSTRAND
omstridd chef Det är inte första gången det stormar kring Riksrevisionsverkets chef Inga-Britt Ahlenius. Hösten 1999 rasade maktkampen mellan henne och finansminister Bosse Ringholm, som ville ge henne sparken. Det slutade med att Ahlenius fick sitta kvar.

Det var i april förra året som Inga-Britt Ahlenius accepterade ett erbjudande om att sitta i Journalistgruppens styrelse. Det skriver DN Ekonomi i dag.

Inga-Britt Ahlenius har länge slagits för att revisionen i Sverige ska vara mer oberoende, inte lyda under regeringen, och hon har också länge sagt att RRV:s chefer också ska vara restriktiva med andra uppdrag, vara mer oberoende.

Hon har delvis fått rätt. Den nya Riksrevisionen är underställd riksdagen, inte regeringen.

Lobbyföretag

Journalistgruppen är ett pr- och lobbyföretag. Företaget har uppdrag åt regeringen, bland annat att ge råd om hur man ska hantera kriser och kritik från media, skriver DN Ekonomi.

Företaget har också Vetenskapsrådet, en myndighet som granskas av RRV, som kund. En annan kund är statliga utbildningsstiftelsen KK-stiftelsen och stiftelsens revisor utses av RRV. TeliaSoneras dotterbolag Telia Partner har en revisor som är anställd på RRV.

Riksdagsledamoten Per Erik Granström (s) sitter i Riksrevisionsverkets råd. Han kommer också att sitta i den nya Riksrevisionens styrelse. Han har inte känt till att Inga-Britt Ahlenius sitter i Journalistgruppens styrelse.

- Det låter inte bra. Jag tycker att det finns all anledning att vara restriktiv kring detta, säger han till DN Ekonomi.

- Det är väldigt väldigt väsentligt att sidouppdragen inte står i någon konflikt med den ordinarie rollen som statstjänsteman, säger han också.

Telefonskämt

Inga-Britt Ahlenius är kanske mest känd för att finansminister Bosse Ringholm ville ge henne sparken hösten 1999. Någon hade skämtat med henne på hennes telefonsvarare och sagt att han var Bosse Ringholm. Telefonsvararrösten ville att de två skulle gå ut med en gemensam lögn. Hon tog inte upp detta med Ringholm utan offentliggjorde delar av inspelningen. Förvirringen kring detta var stor men hon satt kvar som RRV:s chef.

Det gör hon fortfarande.

Hon ville, enligt DN, i går inte kommentera uppgifterna om sitt styrelseuppdrag i Journalistgruppen.

Per-Iwar Sohlström

ARTIKELN HANDLAR OM