Dödade rivalen på pensionärsdansen

Nu åtalas 72-åringen

NYHETER

Pensionärsdansen slutade i tragedi.

Under damernas tjuvdans rök de båda ovännerna ihop och en av dem föll i golvet.

Den 73-årig mannen avled senare av skadorna.

Foto: PERNILLA WAHLMAN
KÄNDE SIG HOTAD Bråket som ledde till att en 73-årig man dog började med anklagelser om att den nu åtalade mannen skulle ha trakasserat en dambekant sexuellt.

I går inleddes rättegången mot den 72-årige man som står åtalad för misshandel och vållande till annans död.

De båda männen var flitiga danskavaljerer. Under flera år hade de besökt olika pensionärsdanser och med tiden lärde de känna varandra. De umgicks parvis och bjöd in varandra på middagar.

Vänskap blev fejd

- Vi hade en bra relation, sade den åtalade 72-åringen under rättegången.

Men en dag vände allt. Vänskapen byttes mot den bittraste fejd när ett brev med anklagelser om sexuella trakasserier damp ner i brevlådan hos 72-åringens dambekant.

Brevet var undertecknat av den nu avlidne mannen och innehöll grova anklagelser om att 72-åringen skulle ha tafsat på hans sambo under en middag. Ett identiskt brev skickades till ytterligare ett par som också var gäster på middagen.

"Sa elaka saker"

Under rättegången berättade den åtalade att han upprepade gånger försökt få kontakt med 73-åringen och hans sambo efter brevet, men utan resultat.

- Från april till november slutade vi gå på danserna. Han uppträdde illa och sade elaka saker till oss, sade 72-åringen.

Det var först i slutet av november som de båda männen hamnade på samma pensionärsdans igen. Knappt en timme in i dansen stötte de ihop.

"Pekade finger"

- Han uppträdde hotfullt, pekade finger mot oss och förföljde oss på dansgolvet. Jag tyckte det var fruktansvärt obehagligt, berättade 72-åringen.

Åsikterna går isär om vad som sedan hände. Enligt 72-åringen föste han bort 73-åringen som tog några steg och sedan föll handlöst i golvet.

Enligt ett vittne och åtalet ska han ha knuffat 73-åringen ordentligt så att denne genast föll i golvet.

Dom meddelas senast den 19 juni.

Anna Bengtsson