Alf Svensson är hetare än kd

Bara han är populärare än sitt parti

NYHETER

Släng er i väggen, Persson, Olofsson och ni andra.

Det finns bara en partiledare som är ett dragplåster. Alf Svensson, 64.

Ibland är gammal äldst.

Varje år mäter Som-institutet vid Göteborgs universitet förtroendet för rader av samhällsinstitutioner, bland annat partiledarna.

I takt med politikens medialisering har ordförandena blivit allt viktigare för sitt partis framtoning. De dyker upp i tv-rutan i allt från nöjesprogram till debatter.

Trots det är den långsiktiga trenden solklar. Partiledarna blir allt mindre populära jämfört med sina partier. Deras roll som dragplåster har mins-kat kontinuerligt sedan 1980-talet.

Med ett undantag. Ringräven Alf Svensson, kristdemokraternas ledare sedan 30 år tillbaka.

Bara han lockar väljare

Han är den enda av dagens partiledare som är populärare än sitt eget parti. Både bland väljarna i allmänhet och bland det egna partiets sympatisörer.

Svensson grubblade i vintras över sin framtid. Efter tre decennier kunde det vara dags att dra sig tillbaka. Men beskedet blev att han stannar och kör vidare över nästa val. Då är Svensson 67 år.

Det kanske var tur för kristdemokraterna. För till skillnad från de andra partiledarna drar Alf Svensson röster. Han är ett dragplåster.

Enda utmanaren avgick

Den enda som hade kunnat göra honom rangen stridig är Gudrun Schyman. Men hon avgick som partiledare i januari i år sedan skattemyndigheten i Simrishamn hittat grova fel i hennes självdeklaration.

Lars Leijonborg blev valets stora segerherre. Folkpartiet nästan tredubblade sitt valresultat, från 4,7 till 13,3 procent.

Leijonborg är medioker

Men Leijonborg är ingen ny Stålmannen. Han gick inte in i en telefonkiosk under valrörelsen och klädde om till Lejonkungen.

Lars Leijonborg är nämligen inte kung i sitt parti. Han är en högst medioker partiledare enligt folkpartiets sympatisörer. De gillar partiet bättre än partiledaren och har så gjort hela tiden sedan Leijonborg utsågs 1997.

På fredag tar riksdagen semester och den politiska debatten med den.

I höst väntar en ny valrörelse, inför folkomröstningen om euron. Tar Alf Svensson hem spelet igen?

Lena Mellin