Bara Bush kan rädda freden

Mordförsöket på Hamasledaren inbjuder till nya terrordåd

NYHETER

Förra veckan var Israel med och startade om fredsprocessen.

I går försökte man skjuta den i sank med en inbjudan till nya terrordåd.

Till och med president Bush fördömde mordförsöket på en Hamasledare för att det hotar freden.

Häromdagen satt Abdel Aziz al-Rantissi i tv och deklarerade att Hamas inte tänker iaktta vapenvila för att ge den nya fredsplanen, den s k färdplanen, en chans.

I går undkom Rantissi med en hårsmån en direkt attack mot sitt liv. När han hörde helikoptrarna över Gaza kastade han sig ur sin Pajerojeep. Helikoptrarna öppnade eld på den tätbefolkade gatan och träffade terrorledaren i benet. Däremot dödades ett barn och en kvinna. Oskyldiga offer är regel när Israel genomför sina riktade avrättningar.

Barnläkaren är Hamas talesman

Attacken mot den tidigare fredade Rantissi kan bara ha godkänts på högsta ort i Jerusalem. Barnläkaren är Hamas talesman utåt och i praktiken den högste ledaren för organisationen vid sidan av den invalidiserade andlige ledarfiguren sheikh Yassin.

Visserligen råder ett krigsliknande läge i Gaza och på Västbanken men lönnmordsförsöket är knappast rätt medicin när fredsprocessen precis sparkats i gång igen. Snarare en inbjudan till nya terrordåd.

Attacken kommer i ett läge när palestiniernas premiärminister Mahmoud Abbas lovat sätta stopp för palestinsk terror. Hur ska han kunna ta i med hårdhandskarna mot terroristerna när Israel samtidigt försöker döda dom? Nu blir Abbas betraktad som quisling om han försöker stoppa Hamas.

Israel kan knappast vara okunnigt om detta faktum. Bush som annars applåderar attacker mot terrorledare uttryckte "djup oro" över dådet.

Att Israel ändå genomför attacken sätter frågetecken för hur djupt Sharons nyväckta fredsvilja sitter.

Helikopterattacken ökar ytterligare Hamas popularitet i de palestinska områdena. Precis rakt motsatt både Israels och palestinierna långsiktiga intressen.

Nu snurrar våldsspiralen vidare

Hamas är inte enbart en terrorgrupp. Hamas är indelad i en civil och en militär gren.

För palestinierna är Hamas främst en social inrättning som ser till att fattiga barn får gå i skolan, att familjer som inte har pengar att köpa mat ändå får mjöl så de kan baka bröd. Som bygger sjukhus. Saker som den palestinska myndigheten inte alltid klarar.

Välgörenhetsarbetet är grunden till att folk lyssnar på Hamas.

Rantissi är en av Hamas grundare. En välartikulerad man som alltid är noga med att inte ta något ansvar för terrordåden men samtidigt uttalar sitt stöd för dem. Officiellt planerar eller godkänner han inga terrordåd. Att det i verkligheten förhåller sig så är svårt att tro.

Hamas hotade direkt efter attacken mot Rantissi med nya terrordåd riktade mot Israel.

I stället för det utlovade slutet på dödandet snurrar våldsspiralen vidare.

Troligen måste Bush ingripa om fredsprocessen inte dö på nytt ska dö.

Wolfgang Hansson