Hans Blix: "Fähundar spred rykten"

Förtalad i Pentagon och Irak

NYHETER

Den avgående chefen för FN:s vapeninspektörer Hans Blix var utsatt för en förtalskampanj från Pentagon.

Det säger han i en ovanligt frispråkig intervju i en brittisk tidning.

Foto: Mats Strand

– Jag har mina belackare i Washington. Det finns fähundar som spred rykten, naturligtvis, och som planterade otrevliga saker hos medierna, sade Blix till The Guardian.

– Inte för att jag brydde mig så mycket. Det var som ett myggstick på kvällen som fanns där som en irritation på morgonen, tillade Blix.

Han sade att det fanns ''element'' i det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon som bedrev en förtalskampanj mot honom.

Det förekom också statssanktionerad ryktesspridning från regimen i Irak, om att Blix skulle vara homosexuell och ta order från Washington, säger han i intervjun.

Lämnar sin post

Blix lämnar om tre veckor posten som chef för vapeninspektörerna, som han lett sedan mars 2000. I en lång rad intervjuer på senare tid har han givit sin syn på Irakkriget och jakten på massförstörelsevapen i landet. I en intervju som sändes av det amerikanska tv-bolaget ABC på tisdagen sade han att det mesta av USA:s underrättelseinformation om förbjudna vapen i Irak inte var vederhäftig och inte borde ha använts för att rättfärdiga kriget.

Men han sträckte sig inte så långt som till att anklaga USA:s president George W Bush och Storbritanniens premiärminister Tony Blair för att ha försökt vilseleda någon.

– Jag tror att de trodde på vad de såg, och jag tror att Tony Blair verkligen trodde på vad de såg, men en del av materialet höll inte, sade Blix.

TT