Höll kvinnor som sexslavar i bunker

1 av 3 | Foto: AP
John Jamelske, 68 (t v), höll kvinnor som sexslavar i en bunker och tvingade dem att föra anteckningar över övergreppen. Nu riskerar han livstids straff i fängelse.
NYHETER

Fem kvinnor hölls fångna som sexslavar i en bunker i Syracuse, USA.

John Jamelske, 68, tvingade kvinnorna att föra dagbok över övergreppen han utsatte dem för.

När en 16-årig flicka lyckades rymma efter sex månader av fångenskap uppdagades det att John Jamelske, 68, inte var någon vanlig pensionerad hantverkare.

I anslutning till sitt hem i Syracuse, USA, hade han byggt en bunker där han höll kvinnor fångna och utsatte dem för sexuella övergrepp.

Inredde bunker

John Jamelskes bunker var uppdelad i två rum. I det ena fanns ett litet badkar, ett kylskåp, en bärbar sjukhustoalett och en hink.

I det andra rummet fanns en mikrovågsugn, ett spartanskt hemmabygge till säng och en stol.

De kala betongväggarna var täckta med klotter från de kvinnor som hållits fångna i bunkern.

– Man kan förstå att offren trodde att de skulle dö härinne, säger advokaten Rick Trufino.

Ringde sin syster

Efter sex månaders fångenskap fick den 16-åriga flickan följa med Jamelske ut när han skulle uträtta några ärenden. Hon lyckades då ringa ett telefonsamtal till sin syster och kunde berätta att hon hölls fången och våldtogs.

Telefonsamtalet gav polisen tillräckligt med information för att hitta Jamelskes hus och den underjordiska bunkern där mannen höll sina sexslavar.

Foton och dagböcker

När polisen genomsökte huset hittade de foton på kvinnor kedjade vid väggen. De hittade också dagböcker som Jamelske tvingade sina offer att skriva. Dagböckerna innehöll detaljer om när kvinnorna blivit våldtagna, när de duschat, när de borstat tänderna.

Polisen lyckades också identifiera ytterligare fyra kvinnor som hållits fångna i bunkern.

Jamelskes offer

Enligt den amerikanska tidningen USA Today var John Jamelskes första offer förmodligen en 14-årig flicka som togs tillfånga 1988.

1995 tog han en 13-åriga flicka som rymt hemifrån. Polisen säger att en av tonåringarna hölls fången i drygt ett år.

1997 tillfångatog Jamelske en 53-årig kvinna som släpptes efter nio månader.

En 26-årig kvinna var hög på droger när hon tillfångatogs av Jamelske 2001. Hon släpptes efter två månader.

Ingen av de tidigare kvinnorna kunde leda polisen till Jamelskes hus. Tack vare 16-åringen står Jamelske nu åtalad för sina brott. Den gamle mannen riskerar 18 år till livstid i fängelse.

Malin Ekmark