Poliser friade i mål om brottsprovokation

Domen kan få betydelse för polisens spaningsmetoder

NYHETER

MALMÖ

Tre polismän som åtalats för stämpling till narkotikabrott och tjänstefel friades på onsdagen på alla punkter.

Domen i Malmö tingsrätt kan indirekt få betydelse för polisens spaningsmetoder.

Under den uppmärksammade rättegången förra månaden anklagade chefsåklagare Pär Andersson en 40-årig narkotikaspanare för olaga brottsprovokation. Enligt honom skulle polismannen ha uppmanat en informatör att köpa heroin av en misstänkt knarklangare.

Vidare skulle han ha avslöjat att tipsarens telefon avlyssnades av länskriminalen och vid ett tillfälle ha genomfört en olaglig kroppsvisitering på en misstänkt kvinna.

Tillsammans med en 42-årig kollega åtalades spanaren också för grova tjänstefel därför att de två inte hade anmält tipsaren, som själv förmodades ha begått grovt narkotikabrott. De båda polismännens chef var åtalad för att hon i sin tur inte anmälde 40-åringen för den påstådda kroppsvisiteringen.

Men tingsrätten avvisar alla åtalspunkter. Rätten anser att åklagaren inte kunnat bevisa några brott över huvud taget: Ingen överenskommelse om någon knarkaffär, inget läckande av hemlig information och ingen olaglig kroppsvisitering.

''Oerhörd lättnad''

- Det är en oerhörd lättnad att rätten trott på vad jag har sagt och att vi friades, sade den 40-årige polismannen till TT sedan han tillsammans med sin försvarare Per E Samuelson hastigt läst igenom domen.

Han och hans kolleger har sedan mars förra året, då de första misstankarna riktades mot dem och de anhölls, levt under enorm press. När han på onsdagen berättade för sin hustru om utslaget kom också tårarna.

- Första tiden kunde jag inte sova mer än två timmar per natt. Det har inte passerat många minuter sedan dess utan att jag har tänkt på allt det här, berättar han.

Affären har satt fingret på de arbetsmetoder som enligt poliserna och deras advokater är nödvändiga i modern bekämpning av narkotikabrott.

Tingsrätten understryker att rätten inte tar ställning till om vissa spaningsmetoder bör vara tillåtna eller ej men konstaterar att det också saknas föreskrifter för särskilda spaningsmetoder hos polisen. De metoder som faktiskt användes är vanliga och måste enligt rätten ha varit kända av polisledningen.

Källor och tipsare

Advokat Per E Samuelson säger att domen inte bara är glädjande för de tre utan också för brottsbekämpningen i Sverige.

- Man måste få arbeta med källor och tipsare i ett modernt spaningsarbete, säger han. Enligt honom har dock själva rättsprocessen inneburit bestående skada för narkotikabekämpningen.

- Antalet beslag har halverats i Malmö. Polisen vågar inte närma sig sina tipsare och informatörerna själva vågar inte närma sig poliserna.

Pär Andersson ska senare gemensamt med överåklagare Sven-Erik Alhem i Malmö ta ställning till om domen ska överklagas.

- Det är ingen självklarhet, sade Alhem på onsdagen. Pär Anders son har tid att överklaga till den 2 juli.

fakta/ brottsprovokation

Thomas Hamberg/TT