Saddams senaste roman kom aldrig ut

Läsarna fick aldrig ta del av ''Ut härifrån! Förbannelse över er!''

NYHETER

BAGDAD

När Bagdad föll innebar det inte bara slutet för Saddam Hussein som diktator. Även hans författarbana fick ett snöpligt slut.

Den senaste - och sannolikt sista - romanen som tillskrevs Saddam var färdig och skulle just ut i handeln när det USA-ledda anfallet inleddes. Läsarna fick aldrig ta del av ''Ut härifrån! Förbannelse över er!''.

– Det var hans fjärde bok. Den skrevs någon gång under 2002, säger författaren Ali Abd al-Amir som har analyserat Saddams alster.

Men enligt al-Amir skrev den störtade diktatorn inte böckerna själv. I stället fick en kommitté vid informations- och kulturdepartementet i uppdrag att göra det åt honom.

Saddam talade in huvuddragen i en tänkt bok på band och lät sina anställda skriva ut texten. Sedan gick den till kommittén där ett antal författare och intellektuella ingick.

– De skrev romanen och skickade tillbaka den till Saddam. Sedan gick den fram och tillbaka till dess att han var nöjd med romanen, berättar al-Amir.

Han anser inte att böckerna har något större litterärt värde.

– Han använde stereotyper och var ytlig. Kvinnor var alltid otrogna och var antingen kurder eller iranier.

Trots det fick romanerna förstås strålande recensioner.

– Skribenterna vågade inte annat, säger al-Amir.

Den senaste boken handlar om Salem, en klanmedlem som representerar rättfärdighet och arabisk nationalism, och som besegrar sina amerikanska och judiska fiender.

– Salem är förstås Saddam, konstaterar Ali Abd al-Amir.

TT-Reuters