Kvartssamtal ska lära ministrarna jämställdhet

Fröken Winberg sätter kollegorna på skolbänken

NYHETER

I dag presenterar Margareta Winberg sitt nya jämställdhetsvapen.

Kvartssamtal ska tvinga ministrarna att bli jämställda.

Foto: LARS ROSENGREN
FEMINISTMINISTERN Vice statsminister Margareta Winberg ska hålla enskilda samtal med ministrarna för att se till att jämställdhetsmålen uppnås.

Läxa:

Låt stå!

I vintras lät hon samtliga ministrar gå feministskola. Nu kommer vice statsminister Margareta Winbergs nästa drag. Som ansvarig minister för jämställdhet ska hon hålla enskilda kvartssamtal med ministrarna.

Statsråden har fått i uppgift att sätta upp jämställdhetsmål. Kvartssamtalen behövs för att övervaka att de nås. Annars väntar uppsträckning.

Statsminister Göran Persson kan bli den förste att läxas upp. Han har frångått principen om lika många kvinnor som män i regeringen, i dag finns tolv manliga och tio kvinnliga statsråd.

Jämställd makt är en av de viktigaste frågorna i det 100-punktsprogram som Winberg i dag presenterar med samarbetspartiernas Maria Wetterstrand (mp) och Ulla Hoffmann (v).

Vill ha kvotering

Makten Könsfördelningen i den politiska toppen, näringslivet och universitetsvärlden måste bli bättre.

Föräldrapenningen Margareta Winberg slåss för kvotering av föräldrapenning. Socialdemokraterna är inte redo än men vänsterpartiet är med. Nu tillsätts en utredning för att se över hur föräldrapenningen ska delas jämnare.

Lika lön för lika arbete Arbetet ska intensifieras genom ökat tryck på arbetsgivare, fack och skärpta lagar på området.

Jämställd budget Resurserna ska fördelas lika mellan kvinnor och män. Exempelvis måste näringsdepartementet förklara varför mer pengar går till "männens" motorvägar i Norrland, än till "kvinnornas" bilväg mellan hem och affär.

Jämställdhet för alla 20 miljoner kronor satsas på skyddat boende för invandrartjejer som riskerar att utsättas för våld. Kommunerna måste skyndsamt ta ansvar i denna fråga.

Jessica Ritzén

ARTIKELN HANDLAR OM