Politiker skulle mutas för att köpa JAS

NYHETER

LONDON

Tjeckiska politiker skulle mutas för att köpa JAS-Gripen.

Konsortiet bakom det svenska planet erbjöd medlemmar i försvarskommittén miljontals kronor för att rösta "rätt".

Konsortiet bakom JAS förnekar anklagelserna.

Tidningen Guardian har kommit över dokument som berättar om påstådda mutförsök.

Michael Zantovsky, tidigare ambassadör och gammal vän till förre presidenten Vaclav Havel polisanmälde ett mutförsök skriver den brittiska tidningen i dag.

Stoppad på gatan

Strax före ett för JAS-projektet viktigt beslut i tjeckiska försvarskommitten fick Michael Zantovsky ett samtal där han fick erbjudandet om nära 13 miljoner kronor om han röstade "rätt".

Pengarna skulle betlas ut till det liberala partiet ODA som han var representant för.

En senator, Premysl Sobotka, stoppades av två män på gatan en halvtimme före omröstningen. De erbjöd miljontals kronor till hans hembygd för att Sobotka skulle rösta till JAS förmån.

USA, som försökte sälja egna plan till Tjeckien, var i kontakt med det brittiska försvarsministeriet och framförde att det förekommit upprepade anklagelser om "korrupt beteende" i försöken att sälja JAS.

Anledningen till kontakterna med det brittiska försvarministeriet är att JAS-Gripen-projektet är delägt av brittiska BAE.

Köpet bordlagt

Det brittiska ministeriet förklarade att anklagelserna undersökts och att de visat sig vara falska.

Köpet av JAS gick igenom, men just nu är det bordlagt på grund av att Tjeckien drabbats av stora kostnader efter översvämmningskatastroferna. Jas amerikanska konkurrenter hoppas kunna stoppa köpet helt, enligt Guardian.

Leif Kasvi