Lögnen kan fälla Finlands statsminister

NYHETER

Ett Irakgate kan bli slutet för Finlands nya statsminister.

Anneli Jäätteenmäki (c) ska nu förhöras av polis.

Foto: SCANPIX
ANKLAGAS Den finska statsministern Anneli Jäätteenmäki (c) är i ordentligt blåsväder. Hon ska förhöras av polisen angående läckaget av topphemliga uppgifter från utrikesdepartementet.

För två månader sedan blev centerpartiets Anneli Jäätteenmäki överraskande Finlands första kvinnliga statsminister. Nu kan framgångssagan för bonddottern få ett tvärt slut.

Jäätteenmäki anklagas för att ha ljugit och kommer att förhöras av polis.

Skandalen kallas redan Irakgate i Finland och seglade upp under valrörelsen.

Då avslöjade finska kvällstidningar dokument från ett möte mellan dåvarande statsminister Paavo Lipponen och George Bush i december där USA:s president tackade för Finlands stöd i kriget mot Irak.

Jäätteenmäki tvekade inte att använda de uppseendeväckande och mycket hemliga uppgifterna som vapen i en smutsig valkampanj. Läckaget från utrikesdepartementet har nu blivit polissak men Jäätteenmäki har hela

tiden hävdat att hon inte fått uppgifterna därifrån.

Ett färskt protokoll från ett internt partistyrelsemöte har nu förts fram som bevis för att statsministern ljuger. Enligt protokollet, som undertecknats av Jäätteenmäki, håller hon tyst för att skydda sin källa.

Vägrar svara på frågor

De senaste dagarna har Jäätteenmäki smugit ut bakvägen från flera tillställningar. Hon vägrar att svara på frågor från media men säger sig vara beredd att svara polisen.

Det har redan höjts krav på hennes avgång.

- Jag tror att hon överlever. Om hon varit vanlig minister hade det varit svårare, men som statsminister har hon en starkare position. Det finns inga juridiska skäl för en avgång, det handlar mer om människor kan ha fortsatt förtroende för henne, säger Matti Huuskonen, journalist på Helsingin Sanomat.

Inte särskilt folklig

En av de senaste opinionsundersökningarna visar att stödet för statsministern splittrar folket, hälften är för och hälften är emot.

Jäätteenmäki, som är jurist i botten, beskrivs som ganska kall och reserverad. Hon har haft svårt att mäta sig med den populära och folkliga finska presidenten Tarja Halonen.

Nu krävs allt av den omtalade stålvilja som gjorde henne till valvinnare för att ta sig igenom även denna storm.

Jessica Ritzén