Mobilutlösta bomber vid attacken i Saudiarabien

FBI varnar efter terrordådet i Riyad

NYHETER

FBI har hittat mobiltelefoner som preparerats för att kunna utlösa bomber när de undersökt terrorattacken i Saudiarabien som skedde för en månad sedan. Nu uppmanar man amerikanska myndigheter att hålla utkik efter liknande anordningar.

Den som upptäcker någon misstänkt telefon ska ”omedelbart evakuera området med ett minimiavstånd på 300 meter från platsen. Radio, mobiltelefoner och sökare bör inte användas närmare än 20 meter från den misstänkta anordningen”, enligt FBI.

De förändrade mobiltelefonerna dök upp när man undersökte platsen för terrorattacken i saudiska Riyad den 12 maj i år då 35 människor dödades.

FBI vill inte säga om det var mobiltelefoner som utlöste bomberna i Riyad. Däremot vet man att en mobiltelefon kopplad till en fjärrkontroll detonerade bomberna vid Hebreiska universitet i Jerusalem i juli förra året då sju personer dödades. I december förra året upptäckte fransk polis dessutom flera bomber som riggats med mobiltelefoner. De kunde senare kopplas till en terrorgrupp med anknytning till al-Qaida och rebellerna i Tjetjenien.

Enligt experter på området är det en fördel för gärningsmännen att använda sig av mobiltelefoner vid bombdåd. Det är säkrare och innebär att de kan vara längre från platsen då de utlöser bomberna.

Åsa Asplid