Hamas: Alla utlänningar bör lämna Israel

Israels armé beordras utplåna Hamas, som hotar med nya terrordåd

NYHETER

Alla utlänningar som är rädda om sina liv bör lämna Israel.

Det budskapet kom Hamas med i dag, som svar på arméns order om "fullständig utplåning" av Hamas.

Hamas uppmanade utlänningar att lämna Israel enligt ett uttalande som faxades på torsdagen till nyhetsbyrån Reuters redaktion.

''Jerusalem-attacken är början på en ny serie hämndattacker ... där vi kommer att sikta in oss på alla sionister som ockuperar vårt land'', hette det enligt uttalandet.

Alla utlänningar uppmanades vidare att ''omedelbart lämna den sionistiska enheten för att rädda sina liv''.

Källor inom Hamas sade enligt Reuters att gruppens tidigare linje att inte avsiktligt angripa utlänningar ligger fast. Men amerikaner, européer och asiatiska gästarbetare har dödats vid självmordsbombningar som genomförts sedan det palestinska upproret bröt ut hösten 2000.

Order om utplåning

Den israeliska armén har fått order om att ''fullständigt utplåna'' den islamistiska palestinska rörelsen Hamas, rapporterade arméradion på torsdagen enligt AFP.

Ordern kom efter ett möte mellan försvarsminister Shaul Mofaz och arméns högsta befäl efter onsdagens blodiga attentat i Jerusalem, då en självmordsbombare tog 16 människor med sig i döden.

Militären får i uppgift att krossa Hamas med alla tillgängliga medel. Alla är legitima måltavlor, ''från den lägsta medlemmen till schejk Ahmed Yassin'' - Hamas grundare och andlige ledare.

Kabinettet sammanträder

Det israeliska kabinettet väntades sammanträda under torsdagsförmiddagen för att diskutera hur man ska reagera på självmordsattentatet.

- Det är Israels plikt att svara på det förfärliga attentatet i Jerusalem men vi måste undvika att reta upp amerikanerna, vi måste reagera på ett intelligent sätt, sade justitieminister Tommy Lapid.

Den senaste våldscykeln inleddes i tisdags när Israel sköt robotar mot en bil i Gaza, i ett försök att döda en högt uppsatt politisk ledare inom Hamas. Han överlevde men två andra personer dog.

TT