35 av 43 utnyttjade barn identifierade

Intensiv utredning av pedofilhärvan i Huddinge: färre än tio utsatta för sexuella övergrepp

NYHETER

Polisen har identifierat omkring 35 av de 43 barn som misstänkte Huddingepedofilen fotograferat – och lagt på nätet.

Alla som kränkts har på något sätt haft kontakt med mannen och området.

Ett mindre antal barn – färre än tio – har utsatts för sexuella övergrepp och våldtäkter.

Polisen i Södertörn bedriver fortfarande ett intensivt utredningsarbete. Tio utredare lägger all sin tid och mer därtill bara på fallet med den misstänkte pedofilen i Huddinge.

Åtal skulle väckas i morgon. Men barnporrutredningen är kanske den mest omfattande i svensk kriminalhistoria och åklagare Håkan Roswall säger till aftonbladet.se att han kommer att begära att datumet flyttats fram.

Tar hela sommaren

Anders Danielsson, chef för utredningsguppen vid Södertörn, säger att polisens arbete kommer att ta hela sommaren. Trots det går arbetet snabbt framåt. Redan i dag har omkring 35 av de 43 barn som utsatts kunnat identifierats.

För polisen har det varit oerhört viktigt att kunnat identifiera offren. Det gör att man inte tvingas koncentrera sig på spridning av barnpornografi, utan på de allra allvarligaste brotten.

– Det gör den här undersökningen unik, säger Anders Danielsson.

– Det handlar om att ge upprättelse. Det är ett oerhört trauma för de här barnen. De kommer att få leva med det hela livet.

Polisen försöker hjälpa och skydda barnen så långt det går. Farhågan är att andra barn ska få veta något och att kränkningen ska förvärras. Av dem som har identifierats har inte alla kopplingar till varandra.

– Men det finns knytningar via olika grupperingar och alla har kopplingar till Stockholms län, säger Anders Danielsson.

”De flesta har smygfotograferats”

Han vill nu betona att de värst farhågorna inte har besannats och att antalet som utsatts för grova sexuella övergrepp inte är så stort som framskymtat.

– De flesta har smygfotograferats, vilket satt i sitt sammanhang kan vara nog så stötande. Men de flesta har inte utsatts för sexuella övergrepp, säger Anders Danielsson.

De fall där polisen misstänker att sexuella övergrepp förekommit är färre än tio. Dessa barn har sedan utsatts i olika skala.

– Det är inte alla av dem som utsatts för riktigt grova övergrepp, säger Anders Danielsson.

I flera av fallen misstänks det dock handla om rena våldtäkter och mycket grova övergrepp. Polisen är nu mycket tacksam för den hjälp man har fått av det mobila psykiatriska teamet och de sociala myndigheterna.

– Det har avlastat utredarna en del. De har gjort ett fantastisk arbete.

Mattias Lundell