Victoria gullade med lyckliga grisar

LRF har lagt upp studieprogram för kronprinsessan

Foto: Micke Fransson / Scanpix
Kronprinsessan Victoria började på torsdagen sin praktik i det svenska lantbruket med ett besök hos lantbrukaren Magnus Börjesson på Högåsa Gård i Vreta Kloster utanför Linköping.
NYHETER

HÖGÅSA GÅRD

Kronprinsessan Victoria är mitt uppe i en praktikperiod inom svenskt jord- och skogsbruk. På torsdagen plöjde och harvade hon och gullade med lyckliga grisar.

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, har lagt upp ett studieprogram för Victoria som varar halvannan vecka. Enligt hovet är praktiken en bit på vägen för att nå "en komplett bild av det svenska samhället".

På torsdagsmorgonen anlände Victoria till lantbrukaren Magnus Börjesons mönstergård Högåsa på Östgötaslätten utanför Linköping. Han odlar spannmål och föder upp grisar, allt kravmärkt. Kronprinsessan var mycket vetgirig, intygade bonden och hans snart 12-åriga dotter Josefin fyllde i:

- Hon var mest nyfiken på djuren, speciellt grisarna.

Lyckodag

Josefin, som hängde med Victoria hela dagen, hade ett visst tryck på sig; kompisarna i fotbollslaget hade bett henne fråga om inte Victoria kunde bli deras sponsor och andra i närheten ville ha autografer.

- Men hon skriver inga, sade Josefin glatt ändå efter en oförglömlig dag.

Även för den blivande statschefen blev timmarna på Högåsa gård minnesvärda. I jeans, ledig tröja och träningsskor äntrade hon skördetröska och traktorer med plog och harv. Övningskörningen i åkern var till stor belåtenhet för den inkallade presskåren och kameror från lokala och nationella medier gick varma.

Förståelse

- Det är intressant att se hur mekaniskt och tekniskt allt är, sade Victoria och berättade att hon under besöket diskuterat butikspriser, internationellt jordbruk och jämfört det svenska lantbruket före och efter EU-inträdet.

TT: Var är bra och dåligt för Sverige med EU:s jordbrukspolitik?

- Det är i alla fall något som inte jag ska svara på, bemötte Victoria.

- Men det var intressant att få prata om det. Jag får se bredden och får en annan förståelse för Sveriges jordbruk.

Flydde

Magnus Börjeson föder upp ett 1000-tal grisar varje år. De får gå ute i stora beteshagar med naturliga gyttjebad och beskrivs som lyckliga.

I det att gårdens anställda skulle fösa ihop grisarna - för att arrangera en bra bild med kronprinsessan - smet en utbrytargrupp in i svinstallet.

- De flyr pressen, konstaterade hovets informationschef Elisabeth Tarras-Wahlberg, med ett skratt.

Lars Pedersen/TT