Lakrits kan hjälpa mot sars

NYHETER

PARIS

Den viktigaste ingrediensen i konfekten lakrits har vid laboratorieförsök visat sig mycket verksamt mot sars-virus, enligt en tysk studie som presenteras i den medicinska tidskriften The Lancet.

Glycyrrhizin, ett ämne som utvinns ur lakritsroten, har tidigare använts vid forskning kring virusbekämpning. Det har visat sig mycket effektivt när det gäller att hindra sars-viruset från att föröka sig, enligt artikelförfattarna.

Det rör sig bara om en preliminär studie och mycket arbete återstår, bland annat att bedöma säkerhet och effektivitet, innan man kan kalla glycyrrhizin för ett botemedel mot lungsjukdomen sars (svår akut respiratorisk sjukdom).

Trots det är rönen så positiva att de bör tas på allvar som ett möjligt vapen i kampen mot sjukdomen, säger forskarlagets ledare, Jindrich Cinati från den medicinska högskolan vid Frankfurts universitet.

Glycyrrhizin har länge använts inom naturmedicinen som medel mot luftvägsbesvär. irritationer i urinvägar och matsmältningsorgan samt infektioner i munhåla och hals. Lakrits har i synnerhet en viktig roll i den traditionella kinesiska naturmedicinen.

TT-AFP