Onanispel upprör Norge

NYHETER

De två onanispelen ”Karates slikkespill” och ”Onaner med kåte Are” på norsk tv:s hemsida, nrk.no, har vållat en våldsam debatt mellan norska kulturdepartementet och det statliga tv- och radio-bolaget NRK.

- Det här går inte an! Vi räknar med att NRK tar bort det här. De lägger ut saker som är på gränsen mot pornografi, säger Yngve Slettholm, statssekreterare på norska kulturdepartementet, till norska tidningen VG.

Finns på ungdomssidorna

Spelen ligger på nrk.no:s ungdomssidor och är gjorda i samarbete med de två radioprogrammen ”Karate” och ”Are og Odin” på norska Petre. I spelet ”Karates slikkespill” uppmanas spelarna att ”slicka så många pittar som möjligt”. I det andra spelet får man se en karikatyrbild av programledaren Are Sende Osen där tanken är att man ska onanera ”Kåte Are” tills han får utlösning. En ”runkometer” bedömer sedan spelarens insats genom att avgöra hur tillfredsställd Are blivit.

På NRK står man dock på sig och säger att man inte tänker ta bort spelen.

Lyssnarna känner igen formen"

- Vi ser allvarligt på saken och är medvetna om att spelen kan väcka anstöt hos en del personer. Men vi anser att de passar på Upunkts sidor och smälter samman med programmen de är kopplade till. Lyssnarna känner igen formen och förstår humorn och ironin i spelen, säger Are Nundal, redaktör för nrk.no, till nrk.no.

Yngve Slettholm såg spelen för första gången på torsdagen och tog genast upp saken med kulturminister Valgerd Svarstad Haugland. Haugland kontaktade därefter John G Bernander, radio- och tv-chef på NRK, och bad om en förklaring till innehållet på sidorna. Enligt Bernader kommer man diskutera det hela under nästa vecka.

Åsa Asplid

ARTIKELN HANDLAR OM