100 döda i strider i Irak

27 irakier ihjälskjutna efter attack mot amerikanska stridsvagnar

NYHETER

Ett hundratal irakier har dödats i strider med amerikanska trupper i Irak, uppger amerikanska militärtalesmän.

En amerikansk attack mot vad USA kallar för ett ”terroristläger” krävde fler än 70 dödsoffer. Ytterligare 27 dog vid en attack mot en amerikansk patrull.

Amerikanska bombplan attackerade på torsdagen ett irakiskt läger 15 mil norr om huvudstaden Bagdad. Bombningarna följdes av hårda markstrider.

Irakiskt ”träningsläger”

Amerikanska källor uppger att lägret användes för att träna irakiska soldater. Enligt nyhetsbyrån AP fanns medlemmar av Baathpartiet i lägret liksom paramilitära trupper.

General Richard B Myers vid det amerikanska flygvapnet säger till AP att det enligt amerikanska underrättelsekällor även fanns icke-irakiska frivilliga soldater i lägret.

Myers ville inte uppge någon siffra på hur många irakier som dödats vid attacken annat än att det var ”många”, men nyhetsbyrån Reuters uppger att det sannolikt rörde sig om fler än 70.

27 döda vid attack mot stridsvagn

Vid en attack mot en amerikansk stridsvagnspatrull på fredagen dödades 27 irakier cirka sex mil norr om Bagdad vid staden Balad.

Stridsvagnen utsattes för ett bakhåll. Fyra av angriparna dödades i den första striden. När resten av angriparna flydde jagades de av stridsvagnen och helikoptrar och ytterligare 23 dödades.

Det finns inga uppgifter om amerikanska dödsoffer.

Attacken var det största samlade irakiska angreppet sedan Bagdad föll den 10 april.

Sedan kriget förklarades vara över den första maj har ungefär 40 amerikanska soldater dödats i olika bakhåll och av krypskyttar.

Rickard Westman