Israel föreslår vapenvila efter nya helikopteranfall

NYHETER

RAMALLAH

Efter en ovanligt blodig vecka och nya israeliska helikopteranfall på fredagen kom på kvällen en oväntad fredstrevare: Israel vill ha tre dygns vapenvila, som sedan ska kunna förlängas, med islamistiska Hamas.

Förslaget har framförts av Dov Weisglass, en nära medarbetare till premiärminister Ariel Sharon, till den av Israel betrodde palestinske finansministern Salam Fayad, sade en högt uppsatt palestinsk källa till AFP sent på fredagskvällen.

Förslaget går ut på att Israel slutar med sina försök att mörda palestinska extremister. I utbyte måste islamistiska Hamas gå med på att omedelbart sluta attackera Israel, enligt källan. Vapenvilan skulle till en början gälla i tre dygn.

Förslaget diskuterades på fredagskvällen vid ett möte som president Yasser Arafat höll med Palestinska myndigheten (PA) i Ramallah strax norr om Västbanken, enligt källan.

I detta möte deltog inte Hamas, som konkurrerar med PA om makten över palestinierna. Hamas håller dock ''intensiva'' överläggningar med PA, enligt den israeliska tidningen Haaretz.

Hårt tryck

Om uppgifterna stämmer börjar alltså Sharon nu, under hårt tryck från välgöraren USA, göra det han om och om igen sagt sig vägra: förhandla under strid. Hamas väpnade gren låg bakom bussbomben i Jerusalem i onsdags, som krävde 16 israeliska liv. Sedan dess har israeliska attackhelikoptrar gång på gång slagit till mot Hamasmål i Gaza, senast på fredagskvällen då minst en Hamasman dödades och en misstänkt vapenfabrik förstördes.

En annan israelisk fredstrevare rapporterade den israeliska militärradion om på fredagskvällen. Försvarsminister Shaul Mofaz ska ha sagt att Israel är berett att med mycket kort varsel lämna över säkerheten i Gazaremsan till PA. Kontrollen över Gazaremsan är tänkt att överlämnas till PA sedan Egypten pressat Arafat till säkerhetsgarantier, uppgav militärradion med hänvisning till högt uppsatta källor i Jerusalem.

Agera buffert

Däremot viftade Israel även denna gång bort FN-chefen Kofi Annans nygamla förslag att skicka en internationell fredsstyrka till Mellanöstern för att stoppa blodsutgjutelsen.

-Jag skulle vilja se en beväpnad... styrka som kan agera buffert mellan israelerna och palestinierna, sade Annan till Haaretz.

Såväl Israel som USA har i åratal avvisat sådana förslag, även om EU enligt den svenska utrikesministern Anna Lindh ska diskutera idén på måndag. I stället skickar Washington Mellanösternsändebudet John Wolf i helgen för att bärga ''färdplanen'' för fred, som sjösattes under toppmötet i jordanska Aqaba för bara en dryg vecka sedan.

Och den 22 juni reser utrikesminister Colin Powell till Jordanien, där han tillsammans med företrädare för resten av ''kvartetten'' - FN, EU och Ryssland - ska försöka rädda den döende fredsprocessen.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM