En dödssynd av regeringen

NYHETER

Att predika en sak och i verkligheten göra något annat kallas dubbelmoral.

Det präglar regeringens alkoholpolitik. Och festandet.

För den som ägnar sig åt politisk verksamhet i Sverige finns två dödssynder. Man får inte äta och dricka alkohol på skattebetalarnas bekostnad. Och man får inte fuska med skatten.

När regeringskansliet bjöd på personalfest i torsdag i förra veckan bröt de mot regel ett. De åt, drack och hade trevligt. Skattebetalarna pröjsade.

Inget fylleslag

Det var inget supkalas. Det var ingen fyllefest. Hälften av gästerna drack ingen entrédrink. Resten av kvällen slog de runt på 1,5 glas vin och knapp två mellan- eller lättöl per person trots att de i teorin kunde dricka hur mycket som helst. Jag kan försäkra att jag varit på åtskilliga personalfester där den konsumtionen skulle betraktas som blygsam.

Men nu handlar det alltså inte om vilken personalfest som helst. Utan om regeringskansliets.

Mindre till sjuka

I onsdags klubbade riksdagen på regeringens förslag igenom en rad besparingar i statens budget. Bland annat flyttade man med ett enkelt penndrag kostnaden för den tredje sjuksskrivningsveckan från statskassan till företagen.

Dessutom sänktes sjuk-ersättningen. För alla, men i synnerhet för de arbetslösa. Partiet som tagit patent på ordet solidaritet ryckte pengar ur händerna på dem som redan ligger. De som förutom jobbet också har förlorat sin hälsa.

Personalfesten på regeringskansliet kostade drygt 700 kronor per kuvert. Det är inte särskilt mycket för mat, dryck och underhållning. Det blir ännu mindre om man betänker att kalasen bara äger rum vartannat år.

Folk blir upprörda

Ändå är det lätt att förstå dem som blir upprörda. Regeringen står för en restriktiv alkoholpolitik. "Stor återhållsamhet" ska gälla vid representation, både internt och externt.

Men på personalfesterna är det fritt att dricka hur mycket som helst. Gratis.

Regeringen står också för sparande och gnetande. Hellre än att åter hamna i det tidiga 1990-talets ekonomiska moras tar man fram rödpennan. Då är ingenting heligt, inte ens sjukersättningen. De pengar man får som allra mest utsatt. Men på personalfesterna sparas det inte. Drygt två miljoner kronor kostade årets fest.

Den var säkert jättetrevlig. Inga missunnar de anställda i regeringskansliet en personalfest vart-annat år. De borde kanske rent av kalasa lite oftare.

Det intressanta är snarare att konstatera att regeringen inte får teori och praktik att gå ihop. Den här gången heller.

Lena Mellin