Expert: Därför finns det brutala våldet

NYHETER

Bengt Daleflod är psykolog på Statens institutionsstyrelse, SIS. Där lär han ut metoder för hur man ska handskas med den här typen av mycket stora aggressioner hos ungdomar.

Bengt Daleflod.

Varför sker såna här vansinnesdåd?

- En aggressiv incident har i regel många och komplexa orsaker. Det är en kombination av till exempel hyperaktivitet, hett temperament och neurologiska störningar. Kombinerat med en omgivning som inte ger trygghet och kompenserar för aggressiviteten kan det ge den här dramatiska utvecklingen. I det individuella fallet får man göra en analys av vilka riskfaktorer som samverkat.

Kan man se tecken på att någon kommer att begå den här typen av brott?

- Är man väldigt aggressiv som liten är man förmodligen väldigt aggressiv även som äldre. Aggressivitet blir något man är bra på. Man slår sig i slang med liknande kompisar, det är helt enkelt bra för ens självbild.

Det här mycket brutala våldet, vilka orsaker kan det ha?

- Vi är överexponerade av våld och aggressivitet hela tiden via filmer och video. Det är en enorm exponering, det är inte konstigt egentligen att det händer grejer. Ser man mycket våldsfilmer, är det lätt att imitera sånt man sett. Tycker man illa om nån eller hatar nån så vet man hur man ska göra. Den här effekten är väldigt stark, och väldigt underskattad, faktiskt.

Vad ska man göra åt det?

- Det är svårt, barn växer ju upp med våld hela tiden. Jag är en stor vän och ivrare av censur. Det visas på tok för mycket brutalt våld och sexrelaterat våld.

Fredrik Sperling