Bröllop i kyrkan kan bli ogiltiga

Regeringen är trött på kyrkans inställning till homosexuella par

NYHETER

Har du tänkt gifta dig i kyrkan?

Snabba på.

Snart är kanske inte kyrkbröllop juridiskt bindande.

Foto: HELGE MIKALSEN
I framtiden räcker det kanske inte med att gå till kyrkan för att vara gifta i lagens ögon. På bilden, bröllopet mellan Norges kronprins Haakon och Mette-Marit Tjessem Höiby 2001.

Svenska Dagbladet skriver i dag att regeringen planerar att se över frågan om registrerat partnerskap.

Det anses diskriminerande att homosexuella inte kan ingå äktenskap.

M och kd säger nej

I höst avgörs den kontroversiella frågan i riksdagens lagutskott, och som det ser ut nu vill en majoritet i riksdagen skriva ihop äktenskapslagen med lagen om registrerat partnerskap från 1995.

Bara moderaterna och kristdemokraterna säger blankt nej.

Och regeringens samarbetspartners vänsterpartiet och miljöpartiet har länge legat på för att få en ändring till stånd.

- Äktenskap är symbolen för liv och kärlek. Det är det för homosexuella som vill gifta sig också. Partnerskapslagen innebär en särbehandling, säger Ulf Holm (mp) till SvD.

För att göra det möjligt för homosexuella att ingå äktenskap kan äktenskapslagen göras könsneutral.

Men regeringen och samarbetspartierna är mer inne på att införa civiläktenskap, vilket skulle innebära att kyrkbröllop inte längre är juridisk giltiga. Envisas du med att vilja gifta dig i kyrkan kommer det då att krävas två ceremonier, för att lagligt bli förklarade man och hustru.

Fransk modell

- Jag har förstått att Frankrike har en variant som jag personligen tycker är väldigt spännande. Man har en form för alla, och sedan kan man vandra till kyrkan om man vill, säger integrationsminister Mona Sahlin (s) till SvD.

En lagändring kan komma inom något år. Och kyrkan är inte helt avvisande till planerna.

- Det tillhör vår tradition i Sverige att kyrkan har vigselrätt, och jag är personligen glad att vi har den. Men jag har ganska stor förståelse för dem som inte tycker att det hör hemma i ett mångkulturellt samhälle säger Stockholms biskop Caroline Krook till Aftonbladet.

Är det ett tänkbart alternativ att även viga homosexuella par i kyrkan?

- Det håller på att utredas. Vi välsignar redan nu homosexuella par. Jag skulle hellre vilja att vi fick förrätta partnerskapsingåendet i kyrkan, att vi hade rätt att ha det kyrkligt och därmed fick behålla vigselrätten, säger hon.

Gunnar Svensson, Johan Bergqvist

ARTIKELN HANDLAR OM