Rasister hotar toppolitikerna

Foto: URBAN ANDERSSON
- Jag tycker det är mycket obehagligt. Det är vidrigt att någon kan skriva saker som "Jag hoppas att du får livmodercancer", säger moderatpolitikern Tove Lifvendahl om hoten mot henne.
NYHETER

Tove Lifvendahl (m) är utsatt för grova rasistiska hot.

Flera toppolitiker trakasseras av samma person.

- Det är en galning med vidriga åsikter, säger Tove Lifvendahl.

Ett av hotbreven.

Det första brevet damp ned hos Tove Lifvendal, moderat partistyrelseledamot, för två år sedan.

Ett tjockt kuvert med ihopklippta bilder och artiklar där hon och andra politiker uttalat sig i invandrar- och flyktingfrågor. Runt artiklarna finns grovt rasistiska och hotfulla formuleringar.

Falsk dödsannons

För ett år sedan hade någon hackat en hemsida och skrivit hennes dödsannons.

- Ger man sig in i åsiktsbranschen får man tåla en del. Att säga "åk hem, blatte" är en sak, men att önska livet ur någon är vidrigt, säger Lifvendahl.

Hon har nu lämnat 25 brev till säkerhetspolisen som redan har en diger mapp med liknande brev. En stor grupp politiker, debattörer och journalister, samtliga engagerade i invandrarfrågor, har i flera år hotats av samma person. Bland andra vänsterpartiets Ulla Hoffmann och flyktingdebattören Merit Wager.

"Äckliga brev"

- Det är äckliga brev som innehåller både hot och hat, redan på kuvertet står fruktansvärda saker, säger Merit Wager.

Förra året anmäldes ett 60-tal brott mot politiker eller partier, främst olaga hot och ofredande. Riksdagens säkerhetstjänst hanterar hot mot riksdagsmän. De hotade erbjuds stödsamtal, poliskontakt, skyddade personuppgifter och i värsta fall livvaktsskydd.

- Mörkertalet är stort. Det är ofta först när deras anhöriga drabbas som de väljer att anmäla, säger Göran Forsell, säkerhetschef, riksdagen.

Ingen av de drabbade låter sig skrämmas.

- Istället blir jag mer övertygad om att vi måste debattera invandrarfrågor. Jag vill träffa den här personen öga mot öga, säger Tove Lifvendahl.

De är också utsatta för hot

Jessica Ritzén