Han får rejäl lön utan att arbeta

NYHETER

61 500 kronor i månaden – utan att behöva lyfta ett finger. Så ser vardagen ut för Jörgen Andersson, före detta generaldirektör på Elsäkerhetsverket.

Jörgen Andersson får 61 500 i månaden utan att lyfta ett finger.

I april 2000 blev Jörgen Andersson, 56, generaldirektör på Elsäkerhetsverket. Där gjorde han en utredning om verkets framtid, kom fram till att det inte behövde någon generaldirektör och rationaliserade helt enkelt bort sig själv. I stället anställdes han av näringsdepartementet och fick titeln ”generaldirektör med särskilda uppdrag”.

Saknar uppdrag

Men sedan den 9 april i år har Jörgen Andersson inte haft några särskilda uppdrag. Han har inte haft några uppdrag alls.

– Han står till departementets förfogande och har gjort en del utredningar. Men nu när vi letar efter en mer permanent sysselsättning har det blivit ett glapp, säger Claes Ånstrand, statssekreterare hos Leif Pagrotsky på näringsdepartementet.

Är det rimligt att han får betalt under glappet?

– Ja, han är ju anställd som generaldirektör, ett tidsmässigt förordnande på sex år.

Varför tar det så lång tid att hitta ett permanent arbete till honom?

– Han ska ha ett arbete där vi känner att vi kan få ut maximalt av hans kompetens. Dessutom ska det vara ett arbete som han själv tycker passar. Vi letar hela tiden, men hittills har det inte dykt upp något, säger Claes Ånstrand.

Jörgen Andersson har även rätt till en pension på nästan 28 000 kronor i månaden från tiden som kommunstyrelsens ordförande i Halmstad.

Sara Ångström

ARTIKELN HANDLAR OM