Över 77 procent av tjeckerna röstade för EU-medlemskap

NYHETER

PRAG

Med en överväldigande majoritet på 77,3 procent mot 22,7 har också de tjeckiska väljarna sagt ano (ja) till EU. Som sjunde land bland de nio nya unionsmedlemmar som folkomröstar tar Tjeckien som väntat klivet in i gemenskapen.

Trots tjeckernas utbredda skepsis mot det överstatliga samarbetet och trots en högsommarvärme som tömde städerna inför helgen blev också valdeltagandet en framgång för regeringen och övriga EU-förespråkare.

När 55,2 procent av de röstberättigade gick till vallokalerna klarade man med god marginal den magiska 50-procentsgränsen. Det var läget när över 99 procent av rösterna var räknade.

''Stor framgång''

Hade färre än hälften av väljarna deltagit hade legitimiteten i den beslutande omröstningen kunnat ifrågasättas. Det hade gjort det svårt för regeringen att avsluta det reformarbete som är nödvändigt inför inträdet i unionen den 1 maj nästa år.

-En stor framgång inte bara för regeringen utan för varje tjeckisk medborgare, sade därför en lättad utrikesminister Cyril Svoboda, när han kommenterade de första prognoserna i tv strax efter det att vallokalerna stängt och EU-anhängarna inledde sin segerfest i Prags centrum.

Den socialdemokratiske premiärministern Vladimir Spidla sade att omröstningen är den sista bekräftelsen på att Europas delning nu är historia och att Tjeckien hamnat där landet hör hemma.

Styrda utifrån

I valkampanjen har skeptikerna menat att tjeckerna gott kunde fått ytterligare några år på sig som självständig nation utan att behöva uppge någon del av sin suveränitet. Denna har man bara haft i 38 år, varav de 15 senaste efter kommunismens fall.

Före Tjeckoslovakiens grundande 1918 och efter 1938 fanns landets egentliga härskare, med undantag för några år efter kriget, i det kejserliga Wien, i Nazityskland och i Moskva. Nu är Tjeckien - som före 1938 i det dåvarande Tjeckoslovakien var världens nionde största industrination - fullt ut tillbaka bland demokratierna och i marknadsekonomierna.

I motsats till de övriga exkommunistiska stater som är på väg in i EU var Tjeckoslovakien under hela mellankrigstiden en fungerande demokrati, som slogs sönder sedan Storbritannien och Frankrike 1938 offrat den åt Hitler.

Få röda ja-röster

De första statistiska analyserna i tjeckisk tv av omröstningen visade inga överraskningar. Som väntat fanns de flesta javäljarna bland regeringspartiernas anhängare och hos det konservativa oppositionspartiets sympatisörer. Minsta antalet jaröster kom från kommunistväljarna.

När tjeckerna nu gått i mål i kandidatländernas omröstningsstafett har Estland fattat pinnen. Esterna överlämnar den vid sin omröstning den 14 september till Lettland, som folkomröstar en vecka senare.

Leif Svensson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM