Vätterncyklister i dödsolycka

En person omkom, fyra skadades

NYHETER

En person omkom och fyra skadades när en bil körde in i en klunga på nio cyklister strax norr om Motala på lördagseftermiddagen.

Cyklisterna var deltagare i motionsloppet Vätternrundan.

Olyckan inträffade på riksväg 50 vid Stora Forsa 2,5 mil norr om Motala, när en bil körde i en klunga med nio cyklister.

Somnade vid ratten

Föraren av bilen, en man i 30-årsåldern, hade själv deltagit i loppet och har för Örebropolisen berättat att han var på väg hem i bil när han somnade vid ratten.

Tre personer fördes i ambulans till sjukhuset i Motala och två till Universitetssjukhuset i Örebro.

En av de som fördes till Motala var död vid ankomsten till sjukhuset. De andra två har inte livshotande skador, men ådrog sig frakturer och ansiktsskador vid olyckan.

Tillståndet för de skadade som fördes till Örebro är inte känt. Polisen i Örebro uppger att rör det sig om en man och en kvinna som båda är vid medvetande och inte är livshotande skadade.

Enligt polisen är den omkomne mannen troligen tysk medborgare. Han har ännu inte helt säkert identifierats, endast utifrån det startnummer han bar.

Samtliga fyra skadade är danska medborgare, uppger polisen i Örebro.

”Oerhört tungt”

– Vi beklagar djupt det inträffade, säger Vätternrundans ordförande Lars Samuelsson i ett pressmeddelande.

– Vätternrundan är ett motionsarrangemang som går på vägar som inte är avlysta. Vi har arbetat mycket med att få ett säkert arrangemang och när sådana här olyckor inträffar känns det oerhört tungt.

Vätternrundan har regler som säger att deltagarna inte får köra bil tidigare än sex timmar efter målgången, just för att minska olycksrisken.

Räddningstjänsten fick larmet vid 17.45 och skickade sex ambulanser samt brandkår till platsen. Polisen stängde av all trafik förbi platsen, men vägen har nu åter öppnats.

Liknande olycka tidigare

Tidigare på dagen skadades en cyklist i en liknande olycka på riksväg 49 vid Stubbetorp då en bil av okänd anledning körde in i den cyklande mannen. Universitetssjukhuset i Örebro uppger att han klarade sig undan olyckan med en skadad axel och att skadorna inte är allvarliga.

Totalt deltog 15.424 cyklister i årets Vätternrunda, som var den 38:e i ordningen.

Omkring 900 deltagare bröt loppet och de sista cyklisterna beräknas komma i mål strax före midnatt på lördagskvällen. Utöver den tragiska dödsolyckan har ett 30-tal åkare skadats, dock ingen allvarligt.

Rickard Westman, TT