- Ordet neger har kuvat folk

Joe Frans (s): Jan O Karlsson måste tänka sig för

NYHETER

Kritiken mot biståndsministern Jan O Karlsson och hans användning av ordet "negrer" växer. Också inom det egna partiet.

- Det är inte bra, en minister ska tänka sig för, säger Joe Frans, riksdagsledamot för socialdemokraterna och född i Ghana i Afrika.

Foto: Urban Andersson
Partikritik Jan O Karlssons ordval "Neger" har fått många att reagera. Joe Frans, socialdemokratisk riksdagsledamot med rötter i Ghana, tycker att biståndsministern borde vara mer försiktig hur han uttrycker sig.

På ett möte i torsdags med anställda på Sida fick Jan O Karlsson en fråga om biståndspolitiken. Och svaret blev ungefär: "Ja, man kan ju inte fråga: Vad har vi gjort för negrerna idag?"

Många av dem som lyssnade på biståndsministern reagerade starkt på ordvalet. Jan O Karlsson själv menar att han använde uttrycket för att beskriva faran i att biståndsarbetare får ett överhetsperspektiv gentemot dem som tar emot hjälpen.

Enligt Svenska Dagbladet använde han också uttrycket "ute i bushen" om de länder som tar emot svenskt bistånd.

Joe Frans menar att biståndsministern borde vara mer försiktig med hur han uttrycker sig.

- Han är minister och företräder samhället. De ord han använder har betydelse för väldigt många människor.

Försvårar

Joe Frans är född i Ghana och bland annat ledamot i justitieutskottet. Han flyttade till Sverige när han var 18 år. Han poängterar att han annars är nöjd med Jan O Karlsson som biståndsminister. Han kommer ofta på möten som afrikanska föreningar anordnar. Joe Frans ser honom som en av sina främsta bundsförvanter i kampen mot rasism.

- Därför är det extra tråkigt att det handlar om det här i stället för utvecklingsfrågor, säger Joe Frans. Ordet "neger" har ju använts för att kuva folk, det är klart att det finns människor som är känsliga för det.

Också ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, säger att Karlssons uttalande försvårar arbetet mot diskriminering i samhället.

- När en person i en maktposition gör så här, sänder det signalen att det är okej att säga saker som "neger", säger Sonja Aho på DO.

Förolämpning

Enligt Sonja Aho kan Jan O Karlsson polisanmälas för förtal eller förolämpning om en person har känt sig personligen kränkt.

- Generellt försvårar sånt här vårt arbete med att få bort fördomar, säger Sonja Aho. Värderingen på ord förändras hela tiden. Huvudregeln är att använda det ord som folkgruppen själva använder.

I går:

Fredrik Sperling

ARTIKELN HANDLAR OM