- Vi trodde vi hade gjort allt

Arrangörerna skakade av olyckan

Foto: MATTIAS CARLSSON
SAMMANBITNA. Bilföraren som orsakade olyckan hade inte vilat i sex timmar efter cykelloppet som reglerna säger. "Det här är en helt onödig olycka", säger arrangörerna till Vättenrundan, Lars Samuelsson (t v) och Janne Svensson.
NYHETER

MOTALA

Tragedin i Motala skakade arrangörerna.

För andra året i rad har cykelloppet slutat med en dödsolycka.

- Vi trodde att vi hade gjort allt. Det här känns väldigt tungt, säger Janne Svensson, kanslichef för Vätternrundan.

I Folkets hus i centrala Motala samlades i går kväll arrangörerna för Vätternrundan. Tillsammans med polis arbetade de i flera timmar med att identifiera den omkomna och spåra hans anhöriga. Krisgrupper upprättades för att ta hand om chockade ögonvittnen och släktingar.

- Det här har påverkat stämningen runt hela arrangemanget. Alla har berörts av olyckan, säger Janne Svensson.

Flera svåra olyckor

Sedan starten 1966 har flera svåra olyckor drabbat Vätternrundan. Redan 1978 infördes sex-timmarsregeln efter att två cyklister omkommit i en bilolycka då en trött deltagare var på väg hem.

Sex-timmarsregeln innebär att de deltagare som varit med i loppet måste vila i minst sex timmar innan de sätter sig i bilen. Alla deltagare i cykelloppet har skriftligen godkänt dessa regler.

- I det här fallet följde deltagaren inte den regeln och det känns tungt. Det här är en helt onödig olycka som aldrig hade behövt inträffa, säger Janne Svensson, kanslichef, Vätternrundan.

Tar stickprov

Tillsammans med polisen har arrangörerna tidigare beslutat att stickprov ska tas på bilförare för att se till att sex-timmarsregeln följs.

Gårdagens olycka tvingar nu arrangörerna att se över säkerheten ytterligare.

- Vi trodde att vi hade gjort allt. Säkerheten har alltid varit den viktigaste frågan för oss och är något vi jobbar hårt med, säger Lars Samuelsson.

- Men när den brister som i dag måste vi börja fundera på vad vi kan göra ytterligare till nästa år. Budskapet har tydligen inte nått fram till alla, fortsätter han.

Är det farligt att åka Vätternrundan?

- Det är helt ofarligt om man följer våra regler, säger Lars Samuelsson.

Linda Hjertén