Exklusiv vadare siktad på Öland

Sällsynt och hotad Hudsonspov upptäcktes i går

NYHETER

Svenska fågelskådare har fått pippi.

En ornitologisk raritet har fått dem att styra kosan mot Öland i hundratal.

För första gången någonsin besöker nämligen en Hudsonspov Sverige.

- Det här är en verklig sensation, säger Mikael Bergman till aftonbladet.se.

Han är med i den exklusiva och internationella Club 300 – fågelskådare som sett minst 300 olika fågelarter, och har själv skådat 390 olika sorter.

Väntade oroligt i morse

För första gången någonsin går nu larmet om att en Hudsonspov synts i Sverige.

Fågeln siktades redan i går.

Ölandsbron var avstängd under natten vilket tillfälligt stoppade lämmeltåget av kikarförsedda fågelfantaster.

Oroligt och ivrigt väntade de vid brofästet Kalmar i morse för att hinna få en glimt av den ovanliga gästen på andra sidan.

Extremt ovanlig

- Det här är en extremt ovanlig fågel i Europa. Det är en nordamerikansk vadare som bara har siktats ett fåtal gånger tidigare i hela Europa, främst Storbritannien, säger Mikael Bergman.

Hudsons spov, som på andra sidan Atlanten kallas Hudsonian godwit och på latin Limosa haemastica, är släkt med den svenska rödspoven.

- Den har lång näbb och är klarröd och mycket fin, med svart under vingsidorna. Förutom det svarta påminner den mycket om rödspov, säger Mikael Bergman.

Sällsynta flygande gäster brukar hittas vid Ottenby fågelstation på södra Öland. Där passerar miljoner flyttfåglar varje år.

- Men den här upptäcktes på norra delen av ön, vid Greda vik nordväst om Vialms udde. Nu senast har den setts vid Vässby fjord. Det är väldigt roligt.

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM