Saddams dotter: Pappa är i livet

”Alla i familjen försvann åt olika håll när Bagdad föll”

Saddam Husseins familj i ett odaterat foto. Dottern Raghad står bakom ex-dikatorn.
NYHETER

– Min far lever. Jag vet att han överlevde kriget.

Det säger en av Saddam Husseins döttrar, Raghad, 36, i en intervju med den brittiska tidningen The Sunday Times.

I intervjun berättar Raghad hur hon och en av hennes systrar och deras barn överlevde de amerikanska bombattackerna i inledningen av kriget.

– Det var skräckinjagande. Vi befann oss på vår gård nära Bagdad och tio robotar slog ned runt omkring oss. Vi tog oss till skyddsrummet så vi skadades inte, men vi blev rädda av oljuden varje natt.

Lämnade Bagdad när staden föll

Familjen – Raghad och hennes fyra barn i åldrarna 10 till 19 år – lämnade inte Bagdad förrän samma kväll som staden föll, den 9 april.

– Vi hörde på radion att amerikanerna hade ockuperat staden så vi gav oss av. Vi trodde inte att det skulle hända så snabbt, säger hon till tidningen.

I dag lever hon och hennes syster Rana ”i ett enkelt hus” någonstans i Irak. Hon går inte gärna ut.

– Jag gillar inte situationen. De amerikanska trupperna finns överallt, statyerna av min far är förstörda och porträtten nedrivna. Ni kan föreställa er hur jag känner mig.

”Min far är vid liv”

Men Raghad är övertygad om att fadern fortfarande är vid liv.

– Jag pratade med honom fem dagar före kriget började. Han var vid gott mod. Jag vet att han överlevde kriget. Men när Bagdad föll gick allting så fort och alla i familjen försvann åt olika håll. Jag har inte kontakt med någon av dem, men jag tror att de fortfarande lever.

England ”politiskt omöjligt”

Själv tror Raghad att hon inte har någon framtid i Irak och att hon och hennes syster diskuterar var de kan bo. Hon förnekar att hon planerar att söka asyl i England – trots att hon pratar språket flytande efter att ha specialiserat sig i översättning från engelska vid universitetet i Bagdad.

– Jag tycker om England. Jag har varit där och det är trevligt, tyst och mycket kallt. Men politiskt är det omöjligt, säger Raghad till The Sunday Times.

Rickard Westman