Bombtekniker desarmerade jättebomb

Skåpbil innehöll 270 kilo sprängämnen

NYHETER

En 270 kilo tung bomb hittades i en skåpbil i Londonderry, Nordirland, tidigt på söndagen rapporterar brittiska medier.

Foto: AP
Skåpbilen efter att bomben oskadliggjorts.

Skåpbilen, av märket Toyota Hiace, hittades övergiven på en gata nära stadens sjukhus med varningsljusen påslagna. Dessförinnan hade den iakttagits på Foyle Bridge, en bro som förbinder de katolska och protestantiska delarna i staden.

270 kilo sprängämnen

När polisen upptäckte kablar och en timer inuti bilen tillkallades arméns bombexperter.

Efter att ha desarmerat bomben med hjälp av en mindre, kontrollerad sprängladdning undersöktes skåpbilen närmare. I två stycken tunnor hittades drygt 270 kilo sprängmedel.

– Hade bomben exploderat hade sannolikt alla i dess närhet dött eller skadats svårt, sa polismannen Geroge Brian till den brittiska tv-kanalen Sky News.

Enligt Brian bar bomben alla kännetecken på att komma från avhoppare till den Irländska republikanska armén, IRA.

Fortsatta attacker

Två grupperingar av tidigare IRA-medlemmar har fortsatt att utföra sporadiska attacker i Nordirland efter att IRA lade ned vapnen 1997, i hopp om att störa den pågående fredsprocessen.

– Vi vet inte mot vilket mål bomben var tänkt att riktas, men det står klart att den var redo att användas, säger Brian.

Nyligen gjordes ett liknande bombfynd i County Louth i Irland, på gränsen till Nordirland, när polisen gjorde ett beslag på nära 230 kilo sprängämnen.

Rickard Westman