Hudcancer bland unga tredubblad

”Vi vet inte varför, men Sverige har flest solarier i världen”

NYHETER

Varken medfödda leverfläckar eller ljusbehandling av nyfödda tycks öka riskerna för hudcancer, visar en ny avhandling från Karolinska sjukhuset.

Däremot har antalet hudcancerfall bland ungdomar tredubblats de senaste 30 åren.

-Vi vet inte exakt varför. Men Sverige har flest solarier i världen, och högst användning. Intensivsolandet under semestrar utomlands har också ökat under perioden. Och vi utsätts nu för mycket större medietryck om att vara bruna, säger Peter Berg, hudspecialist på Karolinska sjukhuset, till TT.

Ljusbehandling av nyfödda eller medfödda leverfläckar tycks inte öka riskerna för hudcancer, visar en ny avhandling från Karolinska sjukhuset.

Däremot har antalet hudcancerfall bland ungdomar tredubblats de senaste 30 åren.

– Vi vet inte exakt varför. Men Sverige har flest solarier i världen, och högst användning. Intensivsolandet under semestrar utomlands har också ökat under perioden. Och vi utsätts nu för mycket större medietryck om att vara bruna, säger Peter Berg, hudspecialist på Karolinska sjukhuset, till TT.

Han disputerade i slutet av maj på en doktorsavhandling om hudcancer bland barn och ungdomar i Sverige. Siffrorna han tog fram från enkäter, patientjournaler och samkörda register visar en kraftig ökning.

Ökad dödlighet

Antalet hudcancerfall kring 1972 bland ungdomar under 20 år var cirka fem per år, 1992 hade det stigit till cirka tolv per år och 2000 var antalet fall 15 per år.

Dödligheten var 15,3 procent 1972-1992, med en median på överlevnadstid på cirka tre år. Dessutom stiger stadigt dödligheten med tre-fyra procent per år.

– Behandling och diagnostik har blivit bättre, men själva orsakerna ligger längre tillbaka i tiden, vilket gör sjukdomen svår att bromsa, säger Peter Berg.

Även om hudcancer bland vuxna svenskar också stigit kraftigt under perioden, gör fördröjningen mellan orsak och verkan ökningen bland ungdomar anmärkningsvärd.

En möjlig förklaring kunde vara just bättre diagnostik, att fler fall upptäcks i dag. Men det avfärdar Peter Berg.

– De som förr registrerats som att faktiskt ha dött i hudcancer tror vi säkert också haft det. Och eftersom det antalet tydligt ökar tror vi på våra siffror, säger han.

”Överraskade”

Berg pekar också på att landets befolkning gått från cirka sex till cirka nio miljoner under perioden, vilket inte motsvarar ökningen av hudcancerfall.

Den ökande ljusbehandling av nyfödda barn med babygulsot (hyper bilirubinemi) har ofta diskuterats som möjlig orsak till hudcancer.

Men studien granskade ett 30-tal patienter, 18 år efter att de ljusbehandlats som nyfödda. Ingen av patienterna, som oftast fötts för tidigt, hade fått hudcancer.

– Det överraskade mig mycket. Men när riktigt, riktigt små barn föds har de ett hudförsvar kvar från mamman. Det är möjligt att det är mycket effektivare än när man senare ska bygga upp sitt eget, säger Peter Berg.

Leverfläckar

Han studerade även material med cirka 4 000 medfödda leverfläckar. Inte heller en enda av dessa patienter hade fått hudcancer. Dock kan resultatet ha påverkats av att cirka 40 procent av fläckarna opererats bort.

Livsstil är riskavgörande. I ett omvänt klassproblem toppar ekonomiskt välmående kommuner som Lidingö och Danderyd hudcancerstatistiken bland kvinnor.

– Möjligen för att man där oftare har råd att semestra utomlands, säger Peter Berg.

Tomas Bengtsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM