Ny amerikansk operation i Irak

Operation Ökenskorpion inleddes natten till söndagen

NYHETER

BAGDAD

Natten mot söndagen inledde USA en ny operation i Irak.

Senare på eftermiddagen anfölls en amerikansk konvoj 2 mil söder om Balad där den förra operationen genomfördes.

Samtidigt hölls endast 60 av 400 gripna kvar efter förra veckans jakt på motståndsmän, uppgav det amerikanska centralkommandot.

Den nya operationen kallas Ökenskorpion och pågår i norra Irak.

– Vårt mål är alla som skjuter mot amerikanska soldater, sade talesmannen Brian Thomas.

Enligt Brian Thomas hade flera irakier gripits i operationen som ska vara mer omfattande än den avslutade Peninsula Strike men han saknade information om amerikanska förluster.

Senare på eftermiddagen anfölls en amerikansk militärkonvoj två mil söder om staden Balad, norr om Bagdad. En lastbil sköts i brand och enligt soldater på platsen hade flera skadade evakuerats.

Uppgifter om avrättningar

Tidigare kom irakiska vittnesuppgifter om att några av de 82 irakiska motståndsmän som ska ha dödats av amerikanska styrkor i ett misstänkt terroristläger nära den syriska gränsen i torsdags blev avrättade. Enligt amerikanska uppgifter ska sammanlagt 31 personer - varav inga amerikaner - ha dödats i förra veckans operation Peninsula strike som inleddes nära Balad. I terroristlägret ska över 70 personer ha dödats uppgav militärtalesmän i förra veckan för Reuters.

Bybor från Rawa, 35 mil nordväst om Bagdad, som tog sig till lägret fann sju människor som hade bakbundits och skjutits i pannan, bröstet eller bakhuvudet, uppgav imamen Gharbi Abd al-Aziz.

– Det jag såg är obeskrivligt. Jag kan inte komma över synen av alla dessa döda unga människor. Några hade handklovar, sade Abd al-Wujud, en chaufför som hjälpte till att bära liken från lägret.

Imamen deltog i begravningen av 82 döda, varav några var sönderslitna och svårt brända.

Håller förhör

USA har dessutom tillfångatagit 74 irakier som misstänks ha förbindelse med nätverket al-Qaida.

– De första indikationerna pekar på att de är al-Qaida-sympatisörer, sade en amerikansk militär talesman.

De misstänkta al-Qaida-männen togs tillfånga i en räd i torsdags i närheten av Kirkuk i norr. Amerikansk militär ville inte säga om männen är irakier eller utlänningar.

I Bagdad avslutades på söndagen ett två veckor långt erbjudande om amnesti som skulle få irakier att frivilligt lämna in sina vapen. Endast 850 vapen och nästan 400 granater lämnades in. Irakier som hädanefter påträffas med ett oregistrerat vapen kan straffas med upp till ett års fängelse och 1 000 dollar i böter.

TT-AFP