Polisen tog 105 unga på Hultsfredsfestivalen

Sambatåg misstänktes kunna urarta i upplopp

NYHETER

HULTSFRED

Hultsfredsfestivalen var nästan över då arrangörerna slog larm till polisen.

105 ungdomar omhändertogs då en fest misstänktes kunna urarta i upplopp.

Foto: HANNA WEMMENHAG
Ungdomarna tvingades att lägga sig på marken innan de fördes till polisstationen.

Det såg ut att bli den lugnaste Hultsfredsfestivalen någonsin.

Men i går morse omhändertogs 105 ungdomar på campingplatsen på festivalområdet.

Vid halv tre-tiden på natten till söndagen startade ett så kallat sambatåg på campingen. Drygt 500 ungdomar anslöt sig. Tåget misstänktes kunna urarta och ett 50-tal ordningsvakter skickades till platsen. Ett hundratal personer i tåget plockades ut och hölls kvar tills polisen kom till platsen.

De slog med pinnar

- De sprang runt och slog med pinnar och så vidare. Det fanns risk för att både människor och föremål skulle skadas. Vi valde därför att plocka bort folk för att förebygga brott, säger Ulf Karlsson, informationschef på polisen i Kalmar län.

Men några av ungdomarna i sambatåget är kritiska till ordningsvakternas insats.

- Allt vi gjorde var att dansa och sjunga om kärlek och frihet. Helt plötsligt drogs vi iväg av vakterna utan att veta vad vi gjort, säger Mattias Jansson, 22, en av dem som omhändertogs av polisen.

- Vi hade bara kul då vakterna slet ner oss på backen. Jag försökte förklara att jag inte gjort någonting, säger Hampus Johansson, 17.

Släpptes utan förklaring

Mattias, Jonathan, Kim, Robin och Hampus fick alla ligga med händerna på ryggen i det kalla gräset en lång stund innan polisen kom till platsen. Efter ett tag på polisstationen släpptes de utan någon förklaring.

Polisens bedömning är att risken för skador var så överhängande att insatsen var nödvändig.

Alla de 105 som omhändertogs släpptes på morgonen och inga misstankar om brott kvarstår. Inte heller någon skadegörelse har rapporterats på campingplatsen.

I går:

Linda Hjertén