Tusen barn tvingas leva gömda - i Sverige

1 av 3 | Foto: hanna teleman
NYHETER

De är barnen utan ett liv. Du ser dem aldrig, men de finns. De 1 000 flyktingbarn som gömmer sig i Sverige. De lever i hemlighet med sina föräldrar och syskon.

De gömmer sig i städer, små orter och byar runt om i Sverige. De gömmer sig i lägenheter, rum, sommarstugor, kyrkor, källare och garage.

Det är familjer som inte får stanna i Sverige, vars asylskäl anses otillräckliga. De är efterlysta av polisen och ska avvisas.

Men de kan inte återvända till sina hemländer, eftersom de säger att de fruktar våld, hot, förtryck, brutalitet, tortyr, förföljelse, fängelse - och sin egen död.

Att gömma sig är den absolut sista utvägen.

- Man gömmer sig för att man upplever att alternativet är ännu värre, att det finns ett dödshot, säger Henry Ascher, överläkare på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus och ansvarig för Rosengrenska kliniken, en underjordisk sjukvårdsklinik för gömda flyktingar.

- Konsekvenserna av att gömma sig är också förödande, säger han.

Och värst drabbas barnen.

- Barnen bryts ner, säger Henry Ascher.

Barnen går inte ut. De går inte i skolan. De leker inte. De träffar inga andra barn. De lever instängda och isolerade bakom fördragna gardiner.

De lever med ständig rädsla för att polisen ska hitta dem och är helt beroende av andra människor för att överleva och få pengar till mat.

De gömmer sig i två till fem år innan de får stanna, OM inte polisen hinner före.

Under tiden reduceras livet till ett provisorium, en enda lång väntan, utan löften, utan garantier.

Barnen väntar på ett mirakel.

De står vid ett vägskäl, utan vägvisare.

Men vägen till asyl är skoningslös. De har bara två chanser:

1 Att gömma sig länge, länge.

2 Att bli sjuka och brytas ned.

Då KANSKE de får stanna av humanitära skäl.

I dag gömmer sig tusen flyktingbarn i Sverige för att slippa utvisning. Antalet har fördubblats på bara två månader. Barnen bryts långsamt ner, får ångest, blir apatiska - självmordsförsök är inte ovanliga. Den svenska flyktingpolitiken gör människor sjuka och systemet håller på att kollapsa. En rad läkare från hela Sverige har i ett brev slagit larm till regeringen, de får ta emot massor av flyktingbarn som inte klarat pressen. Aftonbladet inleder i dag en granskning av en asylpolitik som förvandlar friska barn till vårdfall - ett högt pris för att få en sista chans att stanna i Sverige.

Mary Mårtensson

ARTIKELN HANDLAR OM