"Sveriges asylpolitik är ren barnmisshandel"

NYHETER

Flyktingpolitiken har blivit rena psykvården.

Allt fler barn knäcks.

Läget är så allvarligt att BUP har larmat regeringen.

- Asylprocessen är systematisk barnmisshandel, säger Torgny Gustavsson, barnpsykiater och överläkare i Växjö.

Foto: KENT-OLOF NORDH
Barnpsykiater Torgny Gustavsson i Växjö står bakom ett brev till regeringen där läkare från hela Sverige slår larm om situationen för flyktingbarnen.

Det är de långa handläggningstiderna på två till fyra år som gör att flyktingarna blir sjuka.

- Asylprocessen är sjukdomsframkallande. De långa väntetiderna gör att flyktingarna mår sämre och sämre. Ju längre tid desto större risk att barnen hamnar inom psykiatrin, säger Torgny Gustavsson vid barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Växjö.

Statistiken talar sitt tydliga språk.

- Asylsökande barn är överrepresenterade på alla barnpsykiatriska mottagningar i hela landet. Och slutenvårdsplatserna upptas till minst hälften av flyktingbarn i dag, säger Torgny Gustavsson.

I Kronobergs län anmäls de asylsökande barnen sex gånger oftare till BUP och de får sluten vård 30 gånger oftare än svenska barn. Andelen asylsökande flyktingbarn ökar hela tiden på mottagningarna.

Skrev brev till regeringen

Barn- och ungdomspsykiatrin i hela Sverige har därför slagit larm till regeringen på initiativ av Torgny Gustavsson. I mars skrev man ett öppet brev till berörda ministrar.

- Vi tar emot flyktingbarn med symptombilder som vi sällan ser hos svenska, infödda barn inom psykiatrin, säger Torgny Gustavsson.

- Barnen lider av total apati.

Det är barn som slutat äta, dricka och tala. 10-åriga barn som har blöjor, barn som sondmatas, barn i koma, barn som försökt ta livet av sig.

- Det är barn som helt gett upp, säger Andreas Tunström, barnpsykolog på Flyktingenheten BUP i Stockholm.

Paradoxalt nog kan sjukdomstillståndet bli familjens "räddning" - det som slutligen kan ge permanent uppehållstillstånd. Barn vars liv och hälsa hotas KAN få stanna av humanitära skäl.

Denna grupp växer och var förra året nästan tvåtusen.

Barnen skadas

- De som får stanna är så skadade av asylprocessen att de måste få hjälp under lång tid, säger Torgny Gustavsson.

Inom BUP är man mycket kritisk till konsekvenserna av asylpolitiken och anser att den urholkats.

- Hela flyktingpolitiken håller på att psykiatriseras. Det hänger på psykiatrin om flyktingarna får stanna eller inte. Det finns en påtaglig risk att asylrätten mer och mer hamnar i händerna på psykiatrin. Det är ett systemfel och premierar ett livshotande tillstånd, säger Torgny Gustavsson.

Psykiatrisk asyl - inte politisk

- Flyktingarna blir beroende av läkarintyg. I dag krävs det att flera familjemedlemmar har allvarliga psykiatriska diagnoser och att barnen gjort både två och tre självmordsförsök för att få stanna, säger han.

Flyktingarnas rättssäkerhet hotas.

- Flyktingpolitiken har blivit något annat. Det är mer psykiatrisk asyl än politisk asyl i dag, säger Andreas Tunström.

Mary Mårtenson