Thailändare äter upp alla hälsopaddor

NYHETER

BANGKOK

Gröna paddor ser man inte varje dag.

Särskilt inte i Ayutthya där befolkningen gör allt för att komma över de stackars djuren sen ryktet spritt sig att den gröna paddan botar hudåkommor, leverfläckar, mask och diverse kvinnosjukdomar.

Foto: SVEN-OLOF AHLGREN/SCANPIX
Mirakelpaddan sägs bota det mesta. Det här är en vanlig svensk släkting.

Att paddans kött smakar gott, är mjällt och fint och passar perfekt för heta thaicurrygrytor har inte gjort livet lättare för de eftertraktade djuren.

Paddorna har krympt

I distriktet Maharat går byborna man ur huse för att jaga hälsopaddor, uppger dagstidningen Khaosod. Det har satt sina spår på utbudet.

- När jag var ung var paddorna stora. Man klarade sig gott med 14-15 stycken till en gryta. Nu krävs det 30-40 för att laga till en curry, säger fru Prapai Nijomchit, 66, som ätit padda sen tonåren.

Men under några galna dagar i juni blommade paddhysterin ut för fullt och priserna på de gröna godsakerna har skjutit i höjden i Ayutthya.

Importeras från norr

Några lokala entreprenörer importerar redan de åtråvärda paddorna från nordöstra Thailand där det inte är samma rusning efter dem.

Att distriktsläkaren i Ayutthya förkastar paddans goda medicinska egenskaper och dessutom varnar för att överkonsumtion kan leda till matförgiftning har inte minskat efterfrågan.

Christer Nilsson