Brundtland vill stoppa rökning i hemmet

Professor: Hon har blivit hälso- fundamentalist

1 av 2 | Foto: AP
Gro Harlem Brundtland.
NYHETER

Förbjud rökning i hemmen.

Det anser WHO-chefen Gro Harlem Brundtland som hamnat i blåsväder.

Hon får skarp kritik för sin åsikt och annat hon sagt i helgen.

WHO-chefen Gro Harlem Brundtland är i blåsväder.

- Hon har lämnat den verkliga världen och blivit hälsofundamentalist, säger professorn i socialmedicin vid Oslo universitet, Per Fugelli.

Det var i en intervju i söndags med Norska Telegrambyrån NTB som Brundtland jämförde rökning i hemmet med barnmisshandel.

- Det är klart att man kan förbjuda rökning i hemmen i närheten av små barn. Alla är eniga om att man inte kan slå barn, även om det sker i hemmet, sade Brundtland i intervjun, enligt norska VG.

Professor Per Fugelli är chockerad. Han anser att Brundtland pekar ut rökande föräldrar som barnmisshandlare.

- Jag är skrämd över att Gro slår in på den här vägen. Det som kännetecknat henne i åratal är att hon varit klok och lagt vikt vid vetenskap och nykter dokumentation, säger han.

- Nu uppträder hon som hälsofanatiker och fundamentalist. Hon har lämnat den verkliga världen och är tydligen villig att offra frihet och privatliv för att rensa upp från rökning även i den privata sfären.

Han varnar för att Brundtland nu förespråkar ett storebror-ser-dig-samhälle.

- Det finns överhuvudtaget ingen dokumentation som jämställer rökning med våld mot barn. Detta är fullständigt utan proportioner. Det är ju inte Tjernobyl vi pratar om.

I Ekots lördagsintervju hävdade Brundtland i ett annat uppmärksammat och kritiserat uttalande att flera personer fått brännskador sedan de burit mobiltelefonen i innerfickan.

Förbud inte aktuellt i Sverige

Hälsominister Morgan Johansson tror inte på ett lagstiftat förbud mot rökning hemma.

Simone Söderhjelm